Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Einsteins handskrivna brev om Gudstankar bjuds ut på auktion - kan vara värt rentav 1,5 miljoner dollar

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 09:06.
Fyysikot Albert Einstein ja Robert Oppenheimer
Bildtext Fysikerna Albert Einstein och Robert Oppenheimer.

Ett brev skrivet för hand av fysikern och Nobelpristagaren Albert Einstein kan inbringa upp till 1,5 miljoner amerikanska dollar när det går under klubban i New York i december.

I det berömda, så kallade "Gudsbrevet" skriver Einstein om religionskonceptet och sin egna, judiska tro. Brevet härstammar från 1954, året innan Einstein gick bort.

Brevet kommer att bjudas ut på auktionen Christie's auction den 4 december, och innan det ställas ut offentligt i både New York och San Francisco. Säljaren är en privatperson som haft brevet som en del av sin samling.

"Gudsbrevet" är en och en halv sida långt och skrivet på tyska till filosofen Eric Gutkind.

Brevet anses vara en av de centrala skrifterna i debatten om tro och vetenskap. I brevet ger Einstein sitt tydligaste uttalande om sin syn på jakten efter livets mening.

"För mig är ordet Gud ingenting annat än ett uttryck för - och en produkt utav - mänskliga svagheter, och Bibeln en samling av ärevördiga men ändå rätt primitiva legender. Ingen interpretation, hur diskret som helst, kan (för mig) ändra på någonting av det här", skriver Einstein.

Ansåg inte judarna vara ett utvalt folk

Einstein behandlar också judendomen i sitt brev. Han sade sig älska och se upp till sitt folk, men att han inte trodde att de var utvalda över andra.

"För mig är den judiska religionen, liksom alla andra religioner, en inkarnation av barnslig vidskepelse. Jag kan inte se någonting 'utvalt' hos folket", skriver han.

Enligt bok- och manuskriptsspecialisten Peter Klarnet vid Christie's behandlar brevet "frågor som varit centrala för människan ända sedan det mänskliga medvetandets begynnelse".

Enligt honom är brevet också "en av de mest oåterkalleliga uttalandena i debatten mellan vetenskap och religion".

Christie's har uppskattat brevets värde till någonting mellan 1 och 1,5 miljoner amerikanska dollar.

År 2002 sålde samma auktionshus ett annat brev skrivet av Einstein för 2 miljoner dollar. Det var ett brev han skrev till USA:s president Franklin Roosevelt.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln