Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rörfabrikens saga all i Hangö - beslutet om nedläggning ingen överraskning

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 11:11.
En fabriksbyggnad.
Bildtext Fabriken tillverkar stålrör.
Bild: Minna Almark \ Yle

Över hundra fabriksarbetare och tjänstemän förlorar sina gamla jobb när SSAB:s stålrörsfabrik i Lappvik i Hangö stänger. Fabriken körs ned från och med 2019 och stängs helt och hållet före slutet av år 2020.

Fabriksarbetarna i Lappvik lade ner arbetet och marscherade ut efter beskedet på fredagsförmiddagen (5.10).

SSAB uppger att samtliga anställda erbjuds jobb på koncernens andra fabriker i Finland. Koncernen har produktion på fyra andra orter i Finland.

Beslutet bygger på att Lappvikfabrikens produktion kan flytta till en annan av fabrikerna som SSAB har i Finland.

SSAB uppgav på fredagen att företaget har för avsikt att investera 300 miljoner svenska kronor (knappt 30 miljoner euro) med målet att effektivera verksamheten. Samtidigt koncentreras rörverksamheten för att trygga konkurrenskraften på sikt.

Arbetstagarna i Lappvik försökte under samarbetsförhandlingarna övertyga arbetsgivaren om att Lappvik är en lönsam och växande enhet som inte borde stänga. De ville bland annat visa att investeringsbehovet i fabriken inte är så stort som ledningen räknat med.

Väntat besked

Arbetstagarna upplevde under processen att deras förslag inte vann gehör så nedläggningsbeslutet kommer inte som någon överraskning.

Processen har tagit länge då samarbetsförhandlingarna höll paus under semestern. När förhandlingarna väl var klara, kom dessutom en överraskningskallelse till nya förhandlingar av arbetsgivaren. Men det visade sig handla om endast ett kort preciserande möte.

SSAB AB, tidigare Svenskt Stål AB, är en stålkoncern med fabriker i Sverige, Finland och USA samt en del funktioner i Kina och andra länder.

"De vill hålla fabriken i gång tills Tavastehus tar över men det kommer att kosta"

Arbetarskyddsfullmäktig på fabriken Ulf Heimberg är besviken men inte överraskad.

Han berättar på fredagsförmiddagen att personalen informerades klockan tio.

- Det var en kort presentation.

Efter informationen lade fabriksarbetarna ned produktionen och marscherade ut.

- När kvällspasset kommer på jobb klockan 15 får de samma information. Det kan hända att de också väljer att lämna arbetsplatsen.

Heimberg betonar att mycket arbete nu återstår för dem som jobbar med personal- och anställningsfrågor. De anställda ska välja om de vill söka jobb på orten eller om de vill nappa på arbetsgivarens erbjudande om jobb på någon annan av stålkoncernens enheter i Finland.

- Ledningen hoppas att produktionen i Lappvik hålls i gång tills Tavastehus kan ta över men det blir nog en utmaning, menar Heimberg.

Han talar om bonusar för dem som eventuellt lovar stanna. Men han vill inte kalla sådana överenskommelser samma sak som företagsledare ibland har.

- Det är inte frågan om några fallskärmsavtal. Det är en bonusmodell. Det innebär en stor risk för en arbetstagare att lova stanna tills lamporna slocknar.

Diskussion om artikeln