Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Finlands vackraste men farligaste cykelrutt” – en cykelväg längs med Skärgårdsvägen skulle ge både ekonomisk nytta och ökad säkerhet

Från 2018
Skylt med texten Skärgårdsvägen och en gul cykel.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Skärgårdens Ringväg bör göras trygg för cyklister. Det tycker i nuläget kring 500 personer som skrivit under initiativet.

Namninsamlingen är initierad av Vänsterförbundets Pargaspolitiker Lotta Laaksonen (Vf). I den vädjar man till NTM-centralen för att de så snart som möjligt ska göra Skärgårdens Ringväg tryggare för cyklister genom att bygga cykelvägar.

Pargasbon Erik Sumelius finns bland dem som skrivit under initiativet. Han cyklar själv inte så mycket men kör ofta längs med Skärgårdens Ringväg.

- Det är ett mycket bra initiativ. Man ser att det är mycket trångt då karavaner av cyklar möter karavaner av bilar på vägen, säger Sumelius.

En skylt där det står Skärgårdens ringväg.
Bild: YLE/Annika Holmbom

- Jag förstår att kommunen inte kan göra något åt saken utan att det är en fråga för regeringen och en budgetfråga. Men det behövs massor med lobbning för att få en ändring.

"Satsar man på turismen måste man också satsa på infrastrukturen"

Sumelius tycker att en ökad trafiksäkerhet på Skärgårdens Ringväg för cyklister är speciellt viktig eftersom man satsat mycket på cykelturismen.

- Man har satsat mycket på cykelturismen utan att det egentligen finns någon vettig infrastruktur. Nu vore hög tid att göra något åt infrastrukturen.

Han konstaterar att en cykelväg skulle kunna medföra ett ytterligare uppsving för cykelturismen.

- Men det skulle såklart också beröra lokalbefolkningen. Om det fanns ett bättre alternativ för den lätta trafiken.

skärgårdsvägen
Bild: Yle/Evert Rönnqvist

Sumelius säger att omgivningen är som värst vid Lillandet.

- Där är en lång, smal väg. Lyckligtvis finns där långa raka sträckor men om det kommer två färjköer mot varandra med bilar och dessutom cyklister blir det trångt.

Enligt Sumelius diskuteras frågan flitigt bland pargasbor.

- Ibland ställer någon en fråga på sociala medier och så blossar diskussionen upp igen. Diskussionen brukar lugna sig till vintern och ta fart på våren igen.

Vad hoppas du att den här namninsamlingen ska leda till?

- Att den når dem som fattar beslut om vägförbättringar. Vi vet alla att listan på åtgärder som borde göras på Finlands vägar är lång och resurserna är knappa. Men jag hoppas att det här åtminstone finns med där på den listan.

Kunde locka värdefull turism till skärgården

Initiativet betonar framför allt tryggheten på Skärgårdsvägen.

Lotta Laaksonen (Vf) anser att en cykelväg absolut måste byggas. Hon cyklade för första gången längs med Skärgårdens Ringväg som 13-åring. Initiativet bygger på hennes egna erfarenheter.

- Vägen marknadsförs som Finlands vackraste cykelrutt, vilket det också är. Men vägen är samtidigt livsfarlig.

Lotta Laaksonen.
Bild: Copyright Jussi Vierimaa 2018

Vägrenen, där cyklister borde cykla är som värst knappt 5 centimeter bred. På vissa ställen är det meningen att man ska cykla på sandstigar som inte är lämpliga för landsvägscyklar, menar Laaksonen.

- Det krävs en terrängcykel för att cykla på de avsnitten. Det bör byggas en asfalterad cykelväg för hela rutten.

Enligt Laaksonen finns det ytterligare orsaker som talar för att en cykelväg borde byggas.

- Cykelrutten kunde internationellt sett bli populär och välkänd ifall man byggde en ordentlig cykelväg. Finlands skärgård är ju fantastisk.

Cykel
Bild: YLE/ Sandra Snellman

- Ur ett näringslivsperspektiv skulle cykelturismen gynna Pargas och skärgården. Cykelturisterna har inte möjlighet att frakta så mycket mat och använder sannolikt också inkvarteringstjänster.

Men det främsta argumentet är ändå säkerheten.

- Vägen är livsfarlig för cyklister. En gång har jag till och med varit tvungen att cykla i diket på grund av en farlig situation. Jag hade inte något annat alternativ.

Viktig fråga för många Pargasbor

För tillfället finns det flera hundra namn på adressen. Förutom att samla in namn på webbsidan har Laaksonen också stått framför butiker och lockat undertecknare.

- Alla som hade tålamod nog att höra vad det handlade om skrev under. På så sätt har initiativet mottagits väldigt bra. Det känns som om varje pargasbo ser det här som en viktig sak.

Skärgårdsvägen i Pargas sommaren 2014 (Vägskäl till Attu och Granvik)
Bild: Yle/ Nora Engström

Diskussion om artikeln