Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gynekologen Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad tilldelas Nobels fredspris 2018

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 17:50.
Vinnarna av Nobels fredspris 2018, aktivisten Nadia Murad och gynekologen Denis Mukwege.
Bildtext Vinnarna av Nobels fredspris 2018, aktivisten Nadia Murad och gynekologen Denis Mukwege.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen förkunnade Denis Mukwege och Nadia Murad som vinnare i direktsändning på en presskonferens i Oslo.

Den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege har i årtionden hjälpt kvinnor som har utsatts för de värsta tänkbara formerna av sexuellt våld under konflikten i Demokratiska republiken Kongo.

Mukwege har i flera år varit bland favoritkandidaterna till Nobels fredspris. Kommittén betonar hur han "ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att hjälpa offer för sexuellt våld".

Tillsammans med sina anställda har Mukwege vårdat tusentals patienter som utsatts för sexuellt våld.

Han belönas för att ha "fördömt bristen av straff för massvåldtäkter och för att ha kritiserat den kongolesiska regeringen och andra länder som inte gjort tillräckligt för att förhindra sexuellt våld mot kvinnor som strategi och vapen i krig".

Mukwege har länge uppmanat också män att öppet och högljutt fördöma sexuellt våld mot kvinnor. I slutet på 1999 började han få patienter vars hela vagina och anus hade skurits sönder med kniv eller andra föremål.

Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen och kommitténs sekreterare Olav Njolstad avslöjar pristagarna 2018 under en presskonferens i Oslo.
Bildtext Nobelkommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen och kommitténs sekreterare Olav Njolstad avslöjar pristagarna 2018 under en presskonferens i Oslo.

Utsattes för mordförsök

- Förövarna av sexuellt våld förstör livet i dess början, har Mukwege sagt. Kvinnorna kan inte längre få barn. De får aids och sprider sjukdomen.

- Deras män förnedras. Hela det sociala nätverket, samhället och de kommande generationerna förstörs. En linje som borde vara ett absolut tabu överträds.

- Vi kan inte lösa det här om män inte står upp mot våldtäkt, har Mukwege sagt. Om du inte våldtar, men håller tyst, betyder det att du accepterar att det sker.

I ett tal inför FN 2012 uppmanade Mukwege FN att enhälligt fördöma rebellgrupper som gör sig skyldiga till sexuellt våld.

Det behövs inga fler utredningar, sade Mukwege då, de ansvariga måste ställas inför rätta. Rättvisa är inte en förhandlingsfråga.

En månad senare utsattes Mukwege för ett mordförsök vid sitt hem i Bukavu.

Denis Mukwege ur programmet Elisabeth möter - Spela upp på Arenan

Belönad av flera organisationer

En av hans medarbetare, Joseph Bizimana, räddade honom men blev själv dödad. Ingen rättegång hölls någonsin mot förövarna. Då beslöt Mukwege att fly till Europa med sin hustru och sina döttrar.

Men lokala kvinnogrupper i östra Kongo protesterade mot attacken och samlade ihop pengar till en returbiljett år Mukwege.

De svor på att beväpna sig, och vaka över honom dag och natt, med grupper om 20 kvinnor i varje skift.

Rörd av detta återvände Mukwege till sitt sjukhus Panzi i Bukavu.
Dag och natt bor och arbetar han på sjukhuset, med två livvakter vid sin sida.

Denis Mukwege har också tidigare belönats med flera prestigefyllda pris, till exempel Saharovpriset, FN:s människorättspris och Right Livelihood-priset.

Denis Mukwege.
Bild: Wikimedia commons.

Gruppvåldtäkter och mineralresurser

Han är en av världens ledande auktoriteter på gynekologisk rekonstruktiv kirurgi.

Över 85 000 kvinnor har vårdats på hans sjukhus Panzi som ligger i Bakubu i Demokratiska republiken Kongo. 60 procent av offren har utsatts för gruppvåldtäkter.

I maj 2013 började sjukhuset rapportera att också småflickor våldtogs brutalt.

Av nio femåringar dog två i sina skador, medan sjukhuset vårdade de sju övriga för allvarliga komplikationer.

Mukwege har bland annat sagt att Demokratiska republiken Kongo borde få en professionell kvinnlig polisstyrka och att en internationell brottstribunal tar sig an krigsbrotten i Kongo.

Han har också fäst uppmärksamhet på att det inte är etniska konflikter som ligger i botten.

- Det är inte en etnisk konflikt utan en territoriell, som handlar om tillgång till mineralresurser. Östra Kongo är rikt på coltan, som används till exempel i mobiltelefoner. Utan politisk vilja förändras inte situationen.

På fredagen efter att ha tilldelats sitt pris valde Mukwege att tillägna sitt pris åt alla kvinnor som drabbats av våldtäkt och sexuellt våld.

- Våldet som deras kroppar utsätts för utövas inte bara i vårt land utan också i många andra länder, sade Mukwege under en presskonferens utanför sitt sjukhus Panzi i staden Bukavu.

Nadia Murad till vänster, Lamiyja Aji Bashar till höger. De är klädda i yazidiernas traditionella dräkt med en slköja över huvudet samt ovanpå en hatt med guldslantar sydda runt brättet.
Bildtext Nadia Murad till vänster, Lamiyja Aji Bashar till höger
Bild: EPA/Patrick Seeger

Nadia Murad, Islamiska statens ärkefiende

Systematiska våldtäkter är ett vapen som ödelägger hela samhällen och som flera terrorgrupper, till exempel IS, sysslar med just därför.

Ett av IS tidigare offer, Nadia Murad, bjuder ändå hårt motstånd. Med sitt oförtröttliga arbete har hon sett till att förfärligheterna inte faller i glömska och att IS kan ställas inför rätta.

Murad var en av tusentals kvinnor som kidnappades och såldes som sexslavar när IS anföll och tog över kurdiska områden i norra Irak 2014.

Hon tillhör den primärt kurdisktalande, religiösa gruppen yazidier, som utsatts för en hård utrensningskampanj av terrorgruppen IS.

Under tre månader utsattes Murad för upprepade våldtäkter varje dag. Hon tvingades också hjälpa terroristerna med att tillverka bomber och självmordsvästar.

Nadia Murad lyckades fly sexslaveriet tack vare en familj som smugglade ut henne från IS-kontrollerade områden.

Människorättsaktivisten Nadia Murad

FN-ambassadör

Efter rymningen tog hon upp kampen mot människohandel och slaveri.

Hon reser världen runt för att upplysa människor om sexuellt våld i krig.

Hon har startat organisationen Nadia’s intitiative, Nadias initiativ, som hjälper offer för folkmord, trafficking (människohandel) och övergrepp.

Hon har utsetts till FN:s goodwill-ambassadör för offren för människohandel.

Se en känslosam intervju med fredspristagaren Nadia Murad - Spela upp på Arenan

Vill ställa IS till svars

Tillsammans med sin advokat, den högprofilerade människorättsadvokaten Amal Clooney, har hon lyckats få igenom en FN-resolution som gör det möjligt att ställa terrorgruppen IS inför Internationella brottmålsdomstolen ICC.

I år har dessa kandidater toppat vadslagningslistorna: Sydkoreas president Moon Jae-in, #metoo-rörelsen, gynekologen Denis Mukwege, Amal Clooney, Läkare utan gränser och Vita hjälmarna.
I år finns det 331 kandidater av vilka 216 är personer och 115 organisationer.

Alla uppgifter kring vem som är nominerad har hållits hemliga.

Källor: AFP, Reuters, Right Livelihood Award, Prio, NRK

Norska stortinget med Nobelmedalj.

I dag kungörs Nobels fredspris - fem tänkbara pristagare

Pristagaren kan bli en stor överraskning - eller inte.

Diskussion om artikeln