Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skogsutbildningen på svenska firar 110 år - både nuvarande och tidigare studerande firar

Från 2018
En liten granplanta.
Bildtext Skogsbruk är viktigt och mångsidigt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För skogsutbildningen vid Novia i Raseborg finns det mer än ett jubileum att fira. Utbildningen firar 100 år i Raseborg och samtidigt 10 år i yrkeshögskolan Novia.

Skogsbruksutbildnigen har på 110 år utvecklats från en kortkurs till en fyraårig utbildning. Den började i Söderkulla i Sibbo 1908 med ettåriga skogskurser. Det förlängdes först till två år och senare till tre år. Som längst har utbildningen varit fem och ett halvt år.

Flera studerande skulle vara fint

Nuförtiden är folk mer urbaniserade och utbildningen får färre studerande än tidigare. Man satsar mer tid på att marknadsföra utbildningen och sprida information om den.

– Det skulle vara bra med ett större intresse, tycker Britt-Mari Fagerström som är utbildningsansvarig för de blivande skogsbruksingenjörerna.

Det pågår ett samarbetsprojekt mellan skogsbruks och lantbrukssidan i Novia och de marknadsför utbildningarna till gymnasierna i Svenskfinland. De har en workshop där målet är att presentera lantbruk, skogsbruk och geografiska informationssystem. De ska besöka Helsinge och Kyrkslätt i vinter.

Britt-Marie i Novia Ekenäs.
Bildtext Britt-Mari Fagerström arbetar på skogslinjen som lektor.
Bild: Matilda Salo / Yle

Jubileumsseminariet fredagen den femte oktober var späckat med program. Dagen började med ett fältbesök. Efter det var det lunch och seminarium i Atrium i Novia. Där diskuterades arbetslivet, hur saker har förändrats och intressanta minnen från studietiden.

Gästerna berättar

Det bjöds in en hel del människor, många som har gått utbildningen själv. De arbetar nu på olika organisationer som hjälper studerande genom att anställa dem som praktikanter och samtidigt fungera som mentorer för nya anställda i företagen.

Seminarium i Novia Ekenäs.
Bildtext Seminariet i Atrium i Novia.
Bild: Matilda Salo / Yle

De tidigare studerandena bjöds in för att få information och träffa de nuvarande studerandena. Det hjälpte också med att aktivt knyta dem till utbildningen. De visar studerandena vad de kan bli när de blir färdiga. De hjälper också med marknadsföringen.

Hela jubileumsseminariet har varit ett sätt för folk i Svenskfinland att träffas. Seminariet riktade sig även till utomstående som är intresserade av skogsbruk.

Man lär sig mycket

Själva utbildningen är mångsidig. Man är både inomhus och utomhus och kombinerar teori och praktik.

På utbildningen lär man sig biologi och ekologi som grunder för hur skogen fungerar. Man får också utbildning i teknik, ekonomi och sociala färdigheter.

Ute i skogen

Ute i praktiken är man mest i slutet av augusti och i september. Man gör olika skogsmätning, mätningar i terrängen, ser på skogstyper och växter.

– Då blir det mycket att springa ute med olika experter, säger Max Ekman, som studerar på Novia.

Axel och Max på yrkeshögskolan novia i ekenäs.
Bildtext Max och Axel studerar skogsbruk i Novia.
Bild: Matilda Salo / Yle

När man blir färdig kan man bland annat jobba på skogsvårdsföreningar, som virkesuppköpare eller bli egenföretagare.

– Det är ganska brett område som man kan jobba inom, berättar Axel Öhman, som också studerar på Novia.

Diskussion om artikeln