Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Pappa, vad är en invandrarförort?" Wali Hashi skriver om invandrartäta Kråkkärret

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 10:26.
Svenska Yle live: Invandrartäta Kråkkärret i Åbo - lyckad integration eller stökig förort? - Spela upp på Arenan

Är invandrartäta Kråkkärret en stökig Åboförort eller ett exempel på lyckad integration? frågar Svenska Yle live i en stream på Yle Arenan. Svaret på frågan ger invandrarna själva och programledare är invandraren Wali Hashi. Här skriver han om sina egna erfarenheter. Kommentera gärna!

- Pappa, vad är en invandrarförort? frågade min åttaåriga dotter.

- Vem har talat om invandrarförorter? frågade jag i min tur av henne.

- Det är mina skolkamrater som säger att jag bor i en invandrarförort, svarade dottern.

Jag berättade för min dotter att en invandrarförort är ett område där det bor mycket invandrare. Men dotterns frågor tog inte slut där.

- Vilket är mitt hemland? frågade hon.

- Ditt hemland är Finland, svarade jag.

- Min lärare frågade mig vad som är typiskt för mitt hemland och läraren talade verkligen inte om Finland, fortsatte dottern.

Min dotter är född på Åbo universitetscentralsjukhus och hon har inget annat hemland än Finland. Hennes klasskamrater och lärare gör däremot klart för henne att hennes hem finns i en invandrarförort och det är där som hon hör hemma. Hon är inte en av oss, utan en av dem.

För många invandrarbarn är det en stor utmaning att leva i två kulturer. De frågar sig själva var de hör hemma? Varför är de inte likadana som alla andra? Forskning visar att en orsak till marginalisering av invandrarbarn är identitetskris.

Wali Hashi tror inte att upplopp är möjliga i Finland - Spela upp på Arenan

Vilket är mitt hemland? frågade min dotter. Ditt hemland är Finland, svarade jag. Min lärare frågade mig vad som är typiskt för mitt hemland och läraren talade verkligen inte om Finland, fortsatte dottern.

Wali Hashi

En av de största utmaningarna i de svenska invandrarförorterna är just invandrarnas identitet. Det här är orsaken till misstro mot polisen, brinnande bilar, radikalisering och gängbildning.

2016 berättade svenska medier att det i södra och mellersta Sverige finns 15 områden där polisen inte klarar av att uppfylla sina uppdrag. I Sverige finns 61 problemområden varav 23 klassificeras som "speciellt problematiska bostadsområden".

För ett år sedan ställdes krav på att den högsta svenska polischefen skulle avgå för att myndigheterna hade tappat kontrollen över de kriminella gängena i förorterna.

Gemensamt för problemområdena är hög arbetslöshet, mycket kriminalitet, invånarnas misstroende gentemot myndigheterna och då och då uppflammande våldsamheter. Bilar brinner, ambulanserna vågar inte åka ut, polisbilar attackeras och journalister hotas.

Jag tror att dagens politiska klimat där vi talar om "oss och de andra" och "de och vi" kan leda till samma problem som i Sverige.

Wali Hashi

Finländska medier har ofta rapporterat att Kråkkärret är en farlig förort och att det finns för mycket invandrare i området.

Kråkkärret har 9000 invånare och ungefär 40 procent av dem har invandrarbakgrund. När inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) besökte Kråkkärret lyfte han fram området som ett modellexempel på hur integrationen kan fungera. Andra områden borde enligt ministern ta efter det goda exemplet.

Jag tror att dagens politiska klimat där vi talar om "oss och de andra" och "de och vi" kan leda till samma problem som i Sverige. Många hoppas att vi kommer att lyckas förebygga oroligheter av svensk modell. En del säger att vi redan har gjort det.

Svenska Yle live: Invandrartäta Kråkkärret - stökig Åboförort eller lyckad integration?

Om Kråkkärret sades det i tiderna att det var Finlands farligaste förort. Faktum är att näst efter centrumområdet så sker flest våldsbrott i Åbo i invandrarstadsdelar som Kråkkärret. Svenska Yle live besöker Kråkkärret på tisdag klockan 12 och frågar om förorten kommer att explodera på samma sätt som de svenska förorterna? I debatten deltar första och andra generationens invandrare från Åbo.

Debatten är engelskspråkig och den leds av mig, invandraren Wali Hashi. Adressen är Nisse Kavos gata 3, 20610 Åbo. Tillfället är öppet för publik och vi hoppas att publiken är på plats redan 11.15.

Vi bjuder på kaffe och ni är varmt välkomna!

Översättning av Markus Ekholm.

Diskussion om artikeln