Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ada och Leo älskar sitt dagis som lider av ständig personalbrist

Från 2018
Uppdaterad 12.10.2018 10:41.
Ada och Leo Lundmark
Bildtext Ada Lundmark är redan skolelev, men har goda minnen av dagsitiden, brodern Leo är fem år och gillar den snälla dagispersonalen.
Bild: Heidi Finnilä/ Yle

På daghemmet Strandboden i Nordsjö är det personalbrist precis som på de flesta kommunala daghem i Helsingfors, men personalen verkar göra sitt yttersta för att barnen ska ha det bra. Vi har träffat en imponerad mamma och två nöjda barn.

Daghemmet Strandboden har 63 daghemsplatser med tre anställda barnträdgårdslärare och fem barnskötare.

Det är ösregn när vi besöker daghemmet Strandboden och gården kryllar av galonklädda ungar som plaskar i pölarna. Klockan fyra på eftermiddagen börjar föräldrarna droppa in för att plocka upp sina blöta barn. Daghemspersonalen prickar av barnen från sin lista och skakar hand med varje barn. Alla verkar glada trots regnet.

dagisbarn
Bild: Heidi Finnilä/ Yle

Agneta och Ada Lundmark kommer för att plocka upp Leo som är fem år. Sjuåriga Ada går nu i skolan och har bara goda minnen från sitt gamla dagis.

Ada hade många goda vänner här och tanterna var snälla och inte för stränga. Ada berättar att hon är ganska känslig av sig och gillar inte alls om vuxna är för stränga. På Strandboden förstår personalen att olika barn har olika personligheter, säger Ada.

Lillebror Leo gillar mest hemleken och butiksleken där man får leka med nästan riktiga pengar och en kassa-apparat. Han är också förtjust i att få experimentera och göra musik med olika instrument. Han tycker mycket om sina vänner och om personalen på dagiset.

Ada och Leo Lundmark
Bildtext Dagistanter ska vara snälla tycker Ada och Leo.
Bild: Heidi Finnilä/Yle

Mamman Agneta Lundmark berättar att hon själv aldrig var på dagis som barn och var nervös när hennes barn i tiderna skulle börja på Strandboden, men hon blev positivt överraskad då hon märkte hur kunnig personalen är på att bemöta barnen och dessutom hinna med pedagogisk verksamhet.

- Barnen känner sig sedda och det finns någon som håller om dem när de bli ledsna. Man stöttar dem på rätt sätt och ser dem.

Agneta Lundmark säger att hon skulle ha varit helt nöjd med det här, men hon är imponerad över att personalen utöver den tillmötesgående och trygga vården dessutom har tid med dagisverksamhet som hon inte kände till från förr. Lundmark uppskattar den pedagogiska planeringen och att man undervisar barnen på ett roligt och kreativt sätt genom till exempel olika experiment.

Sonen Leo har särskilt mycket tyckt om musikexperimenten där han har fått prova på olika instrument, hur de låter och hur man hanterar dem.

På daghemmet Strandboden är personalen glad för att Yle granskar omständigheterna på daghemmen i Helsingfors, men man vill inte ställa upp för intervju framför kameran.

Agneta Lundmark
Bildtext Agneta Lundmark känner att var och en som jobbar på hennes barns dagis är guld värd.
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Också i Strandboden är det svårt att få vikarier om någon är sjuk och det är psykiskt tungt att kollegerna byts ofta. Agneta Lundmark har svårt att förstå att inte hela daghemspersonalen kan få den uppskattning av samhället som de är värda. Hon känner sig också obekväm med att man indelar barnträdgårdslärare och barnskötare i olika kast.

En barnträdgårdslärare i Helsingfors förtjänar 2300 euro per månad och en barnskötare 2000 euro. Från och med nästa år höjs lönen för barnträdgårdslärare med 175 euro i månaden.Många Helsingforspolitiker talar för en löneförhöjning i branschen.

- För mig som mamma så har jag aldrig tänkt på vem som är barnträdgårdslärare och vem som är barnskötare. Det var faktiskt första gången nu på föräldramöte i höstas som personalen presenterade sig med titlar, säger Agneta Lundmark.

Enligt Lundmark kändes det här inte helt bekvämt, för i hennes ögon är alla som jobbar på daghemmet guld värda.

- Jag tycker att de alla är väldigt kompetenta och behöriga!

Daghemsföreståndaren Pia Sillman-Rejström, svarar i telefon från sin sjukbädd och berättar att just sjukskrivningar är jobbiga att lappa på dagiset. Från rekryteringsbyrån Seure kan man få timvikarier, men ibland är det svårt att få personal också den vägen.

dagisbarn
Bild: Heidi Finnilä / Yle

Sillman-Rejström förklarar också att personalsituationen i dagisvärlden håller på att genomgå en förändring där man funderar på vem som ska jobba på daghem. Det är dels barnträdgårdslärare som har en allt högre akademisk utbildning och som har större ansvar för planering och pedagogik, dels övrig personal vars utbildning inte är lika akademisk.

Men det är inte lätt att rekrytera ny personal. Om en plats lediganslås, brukar det komma få ansökningar, berättar Sillman-Rejström och tillägger att det är psykiskt tungt för alla att personalen byts så ofta. Det krävs mycket pusslande för att se till att det finns tillräckligt mycket folk på jobb.

- Ibland är vi tvungna att vädja till föräldrarna att de ska hämta sina barn tidigare, säger Sillman-Rejström och konstaterar tacksamt att föräldrarna hittills varit mycket samarbetsvilliga och förstående.

På fredagar har många familjer sina barn hemma och det är en stor lättnad i dagispusslet, säger daghemsföreståndaren Pia Sillman-Rejström.

Hurdana erfarenheter har du som förälder haft av dagvården i Helsingfors? Det är inte längre möjligt att dela med sig av erfarenheter.