Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Saara vill inte bo någon annanstans än på ön utanför Helsingfors: "Jag fick gå över isen när jag skulle föda"

Från 2018
En kvinna vid namnet Saara Metsämäki
Bildtext Saara Metsämäki har det bästa av två världar på Stora Räntan.
Bild: Yle/Carolina Husu

Saara Metsämäki och hennes familj är de enda som bor på ön Stora Räntan söder om Brunnsparken. Hon skulle inte kunna tänka sig att bo någon annanstans, även om det ibland är besvärligt.

Vid ena stranden blickar man ut över södra Helsingfors, vid den andra ser man hav så långt ögat når.

Saara Metsämäki känner att hon får det bästa av två världar med att bo på Stora Räntan.

Ön var tidigare ett militärområde men öppnades som ett allmänt rekreationsområde år 1989.

På ön finns det numera möteslokaler, en naturstig och arbetsutrymmen för konstnärer,.

Havsutsikt
Bild: Yle/Carolina Husu

Metsämäki och hennes man arbetar som fastighetsskötare på ön och de är också de enda som bor där permanent. Hon har följt i sin pappas fotspår.

- Min pappa ville ha ett jobb där han skulle få använda sina händer. När staden fick tillgång till ön så sökte och fick han jobb här och jag och mina föräldrar flyttade hit vid julen 1988.

När Metsämäki var i tjugoårsåldern kände hon ett starkt behov av att se världen. Hon bosatte sig en tid i Storbritannien.

Hon kom tillbaka till Finland för sin pappas begravning och då var lusten att flytta tillbaka till Stora Räntan stark. Nu kan hon inte tänka sig att bo någon annanstans.

- Det bästa är att det är ungefär 200 meter till stranden, till alla bekvämligheter med bio och butiker och vänner. Men samtidigt är det som att bo långt ute i skärgården under vintrarna när turbåten slutat gå.

Stora Räntan
Bild: Yle/Carolina Husu

Helt problemfritt är det ändå inte. När Saara väntade sina två yngsta barn var det besvärligt att ta sig till BB.

- Den yngsta föddes på vintern och jag var ensam hemma med barnen. Då fick jag gå över isen mitt i natten och min mamma hämtade mig från stranden.

Hon konstaterar ändå med ett skratt att hennes man var oroligare än hon själv.

Hennes tre barn är nu elva, sju och fem år gamla.

- Ibland kan de tycka att det är orättvist att det är längre till olika saker än vad det är för kompisarna, men åtminstone vår äldsta har börjat inse ur unikt det är att kunna bo här, säger Metsämäki.

Stora Räntan
Bild: Yle/Carolina Husu

Jobbet ute på Stora Räntan går för Saara Metsämäkis del främst ut på att sköta administrativa uppgifter för lokalerna på ön, medan hennes man sköter om det mer praktiska underhållsarbetet.

Under en vanlig sommar besöks Stora Räntan av omkring 15 000 turister. I sitt jobb så kommer Metsämäki ofta i kontakt med besökarna.

- Om vi råkar se någon här som är på besök på en lördag då utrymmena är stängda så brukar vi ibland öppna så att barnen ska få se till exempel akvariet. Vi berättar också gärna det vi kan om holmen.

Akvarium
Bild: Yle/Carolina Husu

För Saara Metsämäki är Stora Räntan förknippad med många minnen. Hon minns det stora trädet hon och hennes vänner brukade klättra i och stranden hon brukade meta vid.

- Nu får jag uppleva det igen genom mina egna barn, säger hon.