Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lokalt Live: Solfborna protesterar mot varg

Från 2018
Uppdaterad 07.10.2018 22:10.
Lokalt live: Solfborna protesterar mot varg - Spela upp på Arenan

Ett hundratal personer samlades på söndagen för att gå en protestpromenad i Solf i Korsholm efter att vargar har observerats i närheten av hållplatser där barn väntar på skolbussen. Yle Österbotten var på plats och sände direkt från Solf skola då protesten startade.

Under hösten har flera vargar observerats i Solf med omnejd och en del av dessa observationer har varit i närheten av hållplatser där barn ensamma väntar på skolskjuts.

Det är efter dessa observationer som några föräldrar i byn bestämde sig för att ordna en protestpromenad för en säker skolväg.

Protestpromenad mot varg i Solf.
Bildtext Protestpromenaden gick till Dammvägen i Munsmo där varg observerats.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Ett hundratal personer protesterade

Ett hundratal personer dök upp för protestpromenaden som gick mot Dammvägen i Munsmo, där varg observerats.

En av de föräldrar som tagit initiativet till protesten, Susann Nabb-Vornanen, blev tårögd över att se så många deltagare.

- Det var så roligt att så många dök upp, det visar på engagemanget här i byn, att folk bryr sig.

Förutom solfbor deltog även personer från byarna runtomkring.

- Problematiken gäller inte bara i Solf utan i alla byar där vargar rör sig, säger Camilla Fant, som också var en av initiativtagarna.

”Vi vill inte använda våra barn som testpersoner”

Jimmy och Amanda Peltola bor en bit utanför byn, mot Tölby, och har barn som går i trean och ettan. Barnen får skolskjuts, men måste gå 700 meter för att komma ut till skoltaxin.

- Vägen har ingen belysning och nu är problemet att vi inte vågar skicka dem ensamma ut till skoltaxin för att det setts så många vargar även där. Inga barn har ännu blivit anfallna men vi vill gärna inte använda våra barn som testpersoner, säger Amanda Peltola.

Peltola säger att om det inte kommer något beslut om skyddsjakt skulle hon gärna se att kommunen ordnar skolskjuts ända från gården.

Familjen Peltola.
Bildtext Familjen Peltola skulle vilja se skolskjutsar ända från gårdarna.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Monica Asplund (SFP), är andra vice ordförande i Korsholms kommunfullmäktige och bor i Solf. Hon deltog också i protestpromenaden eftersom hon är orolig för sina barnbarn som ofta rör sig i skogen.

Hon säger att det inte finns resurser att ordna skolskjuts ända från gårdarna.

- Jag ser det inte som kommunens skyldighet att ordna skolskjuts ända från hemmet eftersom det blir en så stor apparat. Det som vi från kommunens sida skulle önska ska är skyddsjakt på varg, för fördrivningen fungerar inte.

Protestpromenad mot varg i Solf.
Bildtext Både föräldrar, barn och djur deltog i protestpromenaden.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vardagen fortsätter

Fant säger att efter protesten tänker de fortsätta sina liv som vanligt, men att de hoppas att de har väckt tankar med protesten.

- Vi skulle vilja få folk att förstå att vargen kanske inte hör hemma i bebyggelsen, nog i ödemarken och stora skogar, men inte bland barn och betesdjur, säger Fant.

Artikeln uppdaterad 7.10 kl. 16:00 med bilder från promenaden och kommenterar från deltagare och arrangörer.

Diskussion om artikeln