FFC om det låsta läget på arbetsmarknaden: Nu krävs solidaritet!
Ledningen för fackcentralen FFC:s samtliga medlemsförbund samlades i Helsingfors på fredagen för att dryfta det fastlåsta läget på arbetsmarknaden just nu, och skapa optimism i de egna lägren.
FFC:s ordförande Jarkko Eloranta krävde som väntat i sitt tal att regeringen drar tillbaka sitt lagförslag om att försvaga uppsägningsskyddet för anställda i mindre företag. Han försvarade de politiska strejkerna så här:
- Alla kanske inte förstår vad det handlar om, men det handlar om solidaritet. Att åsamka en av oss skada, är att åsamka oss alla skada.
Allas rättigheter lika viktiga
Facket försvarar allas rättigheter jämlikt, också rättigheterna för anställda i mindre företag. Därför kräver vi att regeringen helt och hållet backar från sitt förslag, inte bara ändrar på det, som den gjort nu.
Eloranta hyllade alla dem som deltagit i en politisk strejk - och hela salen applåderade.
Exporten störs från och med måndagen
På fredagen sällade sig också Sjömansunionen till de fackföreningar som hotar med kampåtgärder om regeringen inte drar tillbaka sitt förslag. Unionen har 9 500 medlemmar. De arbetar huvudsakligen inom sjö- och insjötrafik.
Bil- och transportarbetarförbundet AKT meddelade på torsdagen att hamnar och flygtrafik kommer att störas från och med den 8 oktober då övertids- och skiftbytesförbud införs. Bland annat påverkas exporten och buss- och flygtrafiken från och med måndag morgon.
EK vill begränsa strejkrätten
I ett pressmeddelande tidigare på fredagen krävde Näringslivet EK att rätten till politiska strejker begränsas. Lagstiftningen som tillåter politiska strejker borde ändras skyndsamt, för att dämpa de skadliga konsekvenserna för oskyldiga företag, säger EK.
De politiska åsiktsyttringarna borde ske utanför arbetstid och vara kortvariga, säger EK:s vd Jyri Häkämies.
- Det finländska arbetsmarknadssystemet bygger på förtroende. Kollektivavtalen ska garantera arbetsfred - men politiska strejker bryter ofta den här freden
Det är orimligt att oskyldiga företag och deras anställda tvingas betala räkningen för politiska strejker
Arbetsgivarna måste kunna lita på att facket respekterar rådande avtal. De senaste åren har facket ändå använt sig av politiska stridsåtgärder. Därför måste strejkrätten begränsas, anser Häkämies.
- Det är orimligt att oskyldiga företag och deras anställda tvingas betala räkningen för politiska strejker. I onsdags var prislappen för strejkerna 50 miljoner euro, påminner Häkämies.
EK föreslår att lagstiftningen i Finland ändras så att den motsvarar lagstiftningen i övriga Norden. De politiska arbetsnedläggningar skulle förkortas och deras omfattning skulle stå i relation till hur allvarligt läget är.
Häkämies påpekar att politiska strejker är helt förbjuda i vissa europeiska länder.