Världens största fiskmarknad flyttar - men Tokyos fiskhandlare oroar sig för gifter och skyhöga hyror
Tokyos fiskmarknad hanterar mer fisk och skaldjur än någon annan fiskmarknad. Nu flyttar den legendariska marknaden, och flytten förknippas med ord som arsenik, bensen och cancer. Dessutom har kostnaderna skenat i väg.
Marknaden, som också hanterar frukt och grönsaker, stod färdig år 1935 och åren har absolut satt sina spår. Det är slitet, trångt, opraktiskt och svårt att leva upp till hygienkraven.
Framför allt är de mer än 80 år gamla lokalerna inte dimensionerade för dagens enorma volymer av fisk och skaldjur.
Japaner har sedan urminnes tider hämtat största delen av sitt protein från havet. De flesta äter någon typ av fisk, sjögräs eller annan marin produkt varje dag.
Den nya marknaden ligger inte långt från den gamla
Fiskmarknaden i Tsukiji upptar ett stort stycke mycket attraktiv tomtmark och ligger bara tvärs över floden från det fashionabla shoppingdistriktet Ginza.
Den nya marknadsplatsen är belägen i Toyosu, bara ett par stationer längre bort på Yurikamomelinjen. På tomten låg tidigare ett kolraffinaderi som drevs av Tokyo Gas.
När man började gräva grunden för den nya marknaden påträffades stora mängder bensen och arsenik i marken. Att det skulle vara förorenat var kanske inte oväntat, men mängden gifter tog alla på sängen.
Stort saneringsprogram för att få bort gifterna
Då Tokyos nya borgmästare Yuriko Koike tillträdde 2016 blev en av hennes första åtgärder att skjuta upp flytten av fiskmarknaden.
Samtidigt drog hon igång ett stort saneringsprogram vilket bland annat innebar att det göts en tjock sula av betong under byggnaderna.
Åtgärderna har dock sprängt alla kalkyler, bara själva saneringen av tomten gick loss på motsvarande nära 500 miljoner euro.
Hela flytten har hittills kostat mer än två miljarder euro och för att få igen pengarna har hyrorna höjts kraftigt, vilket gjort att vissa handlare överväger att lägga ned sin verksamhet.
- Butikshyrorna blir jättehöga och sen är det ju alla gifterna, säger en fiskhandlare.
- Den här flytten ställer bara till elände för oss och med alla föroreningarna vet man ju inte hur fisken kommer att påverkas. Vad händer om det börjar läcka gifter från marken? Vem kommer att vilja köpa fisken då? frågar en annan.
Arrangörerna för sommarolympiaden är ändå lättade
Frågan om livsmedelssäkerhet är extra aktuell i Japan efter kärnkraftshaveriet i Fukushima då fisken i området svartlistades på grund av höga halter av radioaktivitet.
Men det är en sak att stoppa förorenade livsmedel från att nå marknaden, en helt annan att bygga själva marknaden på vad som bäst kan beskrivas en kemisk soptipp.
- Det är klart man är orolig, men vem lyssnar på oss, säger en handlare.
Mycket av flytten har av naturliga skäl kommit att handla om miljögifter och de höga kostnaderna som den för med sig.
Men arrangörerna av sommarolympiaden 2020 drar dock en lättnadens suck.
Tokyo står värd för spelen och nu kommer de äntligen åt att bygga de nya vägar och parkeringsplatser som behövs för att säkra transporter av tävlande, funktionärer och publik.
Till varje pris vill man undvika att staden korkas igen av bilar och bussar.
Jon Thunqvist, Tokyo