Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tingsrätten fällde kvinnor i #metoo-rättegång - här går gränsen för yttrandefriheten

Från 2018
Tomi Metsäketo
Bild: Lehtikuva

De kvinnor som på sociala medier anklagat sångaren och artisten Tomi Metsäketo för osakligt beteende döms till böter. Med domen vill tingsrätten visa var gränsen för yttrandefrihet går.

Helsingfors tingsrätt dömde fyra kvinnor för ärekränkning - de tvingas betala 25 dagsböter var och stå för rättegångskostnaderna på 7 400 euro. Med beaktande av kvinnornas inkomster rör sig böterna mellan 150 och 675 euro.

Skriverier spreds i sluten men stor grupp

Kvinnorna hade i fjol höstas i enskilda skriverier på Facebook och Twitter anklagat Metsäketo för våldtäkt och trakasserier. Det var frågan om en omfattande men sluten grupp - som artisten anmälde.

Alla dömda bestrider sin skuld.

Åklagaren krävde ursprungligen straff för grov ärekränkning, men domstolen fann inte tillräckliga bevis för det. Fyra kvinnors enskilda skriverier kan inte åsamka en person så mycket lidande att brottet kan anses vara grovt, säger tingsrätten.

Metsäketo beskylldes för brott

Helsingfors tingsrätt konstaterar i sin dom att hela #metoo-debatten har varit viktig på ett allmänt plan.

I det här fallet överskred kvinnorna ändå gränsen för yttrandefriheten, i synnerhet då de antydde att Metsäketo gjort sig skyldig till brott.

Artisten förlorade efter anklagelserna ett antal uppdrag förra hösten - bland annat sin roll i musikalen Mamma Mia och flera julkonserter.

Diskussion om artikeln