Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ruiner från Syrien visar krigets fasor - Åbomuseum öppnar utställning med temat inbördeskrig

Från 2018
Bitar av ett bombaderat hus utanför Wäinö Aaltonens museum.
Bildtext Bitar av ett sönderbombat hus från Syrien utanför Wäinö Aaltonens museum.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Hur påverkar krig och beväpnade konflikter sina offer? Det presenteras i en ny utställning med nutidskonst, "Inbördeskrig" som öppnar i Wäinö Aaltonens museum på fredag.

Den synligaste delen av utställningen är en installation av Anssi Pulkkinen, som har placerats på gatan utanför museets entré. Installationen Streetview (Reassembled) består av husruiner från kriget i Syrien.

- Utställningen har väckt diskussion redan innan utställningen öppnade, speciellt på sociala medier. Vi har fått frågor om varför vi har den här utställningen och varför vi har ruiner utanför museet, berättar museiguide Cecilia Gustafsson.

En flicka med fläta som jobbar som guide på en konstutställning
Bildtext Cecilia Gustafsson.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Reaktionerna har varierat.

- De finns de som tycker att det är bra att den här frågan diskuteras och lyfts upp. Andra ifrågasätter och frågar sig om det är moraliskt rätt att hämta ruiner från Syrien för att utgöra en del av en utställning.

"Viktigt att diskutera det här ämnet"

I år har det gått hundra år sedan inbördeskriget i Finland. Det kom önskemål att det här skulle tangeras på Wäinö Aaltonens museum, berättar Gustafsson.

- Vi tar tag i det här ämnet, men fokuserar inte bara på det finska inbördeskriget utan också på de inbördeskrig som pågår just nu.

Bitar av ett bombaderat hus
Bildtext Delar av installationen Streetview (Reassembled).
Bild: Oskar Karlsson / Yle

Sedan finska inbördeskriget har det uppstått cirka 50 konflikter som kan räknas som inbördeskrig runt om i världen, säger Gustafsson.

- Det är viktigt att diskutera det här ämnet och inte skuldbelägga någon, utan att komma ihåg att det har pågått och pågår konflikter som har påverkat och fortfarande påverkar länder. Det är viktigt att komma ihåg offren.

Tungt ämne - bra att vara förberedd

Utställningen innefattar verk av konstnärerna Adel Abidin, Francis Alÿs, Candice Breitz, Kaisaleena Halinen, Ismo Kajander, Harro Koskinen, Heikki Marila, Anssi Pulkkinen, Hodhayfa Salih, Paavo Räbinä och Juha Welling.

En bild på den manliga skådespelaren Alec Baldwin
Bild: Oskar Karlsson / Yle
En bild på skådespelerskan Julianna Moore.
Bildtext Videoinstallationen Love Story av Candice Breitzs där bland annat skådespelarna Alec Baldwin och Julianne Moore medverkar.
Bild: Oskar Karlsson / Yle

"Inbördeskrig" består av målningar, videor, fotografier, installationer och skulpturer.

En del av konstnärerna är uppvuxna i ett konfliktområde eller har flytt och berättar sina historier via konsten, säger Gustafsson.

Det här är ett tungt ämne, vilka typer av känslor tror du att väcks då man besöker utställningen?

- Man ska vara beredd på att den väcker en del känslor. Det kan vara bra att vara medveten om att det här är ett väldigt tungt ämne då man kommer hit, men ändå inte skrämmas av det. Utställningen är opartisk och väljer inga sidor, svarar Gustafsson.

Utställningen pågår fram till 13.1.2019.

Utställningen Inbördeskrig - Wäinö Aaltonens museum i Åbo

14:03

Diskussion om artikeln