Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Mediamångsysslaren Andrea Reuter: Jag avskyr att det känns så jobbigt att köra bil!

Från 2018
Andrea Reuter och bilskoleläraren Johan Forssell står fram för en tegelvägg.
Bildtext Andrea Reuter får hjälp av bilskoleläraren Johan Forssell i sin utmaning att våga börja köra bil igen.
Bild: Yle/Parad Media

Andrea Reuter tog körkort redan som artonåring. Hon lever ett väldigt urbant liv, har aldrig själv ägt en bil och med åren har hennes behov av bil bara minskat.

Ju mindre Andrea har haft behov av bil, desto mer har hon börjat dra sig för att köra. Hon tycker det är jobbigt och ganska otrevligt. Därför har hon antagit utmaningen att våga köra bil igen.

Har haft körkort över tjugo år

– Jag fick mitt körkort på första försöket, ett par dagar efter att jag fyllde arton år, berättar Andrea Reuter. Fyra dagar senare körde jag ner min kompis mammas lilla Fiat till Roskilde-festivalen. Nu idag tycker jag det är helt otroligt.

Som yngre körde Andrea rätt mycket, hon tyckte till och med om att köra.

Drar sig för att köra

Men numera avskyr Andrea att köra bil, även om hon ändå blir tvungen att köra med jämna mellanrum. Det blir kanske tre eller fyra gånger i året.

Andrea har i höst flyttat tillbaka till Finland efter ungefär tjugo år i Stockholm. I Stockholm klarade hon sig för det mesta bra utan bil och åkte alltid kollektivt.

– Under de senaste tio åren när körandet har minskat har jag också börjat tycka illa om att köra, jag blir sur av att köra.

Bil med manuell växel tycker hon är värst, automatväxel känns inte alls lika illa.

Ville bli kvitt obehagskänslan

– De senaste året har till och med mina kompisar i Stockholm tyckt att jag har blivit "en rädd tant" när det kommer till att köra bil, säger hon.

Det här passar inte alls ihop med Andreas egen uppfattning om sig själv.

– Jag vill inte alls vara "en rädd tant" så därför har jag nu antagit den här utmaningen, för att försöka bli kvitt den här obehagskänslan, säger hon.

Lista på saker hon skulle klara av

Under en veckas tid hade Andrea en lånebil. För att kunna utnyttja detta maximalt fick hon en lista på saker hon skulle hinna göra under veckan.

– Jag skulle klara av fickparkering, biltvätt, backstart, parkera i parkeringshus, köra i rusningstrafik, köra på motorväg och sist men inte minst, backa med släpvagn.

Redan den första utmaningsdagen blev det ganska mycket körande för Andrea och hon fick flera saker avbockade på listan. Utöver det lyckades hon också med god framgång köra i mörker och manövrera sig genom stan utan att använda gps.

En grej hon inte gillar är rusningstrafik.

Efter Nio radio: Andrea Reuter kör i rusningstrafik - Spela upp på Arenan

– Det är ju inte farligt att köra bil, folk kör bra i Finland och min lånebil var säker. Det handlar mer om emotionella barriärer för mig, inte intellektuella hinder.

Biltvätten däremot blev lite mer stressig än Andrea tänkt sig.

– Det var den den största paniken jag upplevde under hela veckan.

Efter Nio radio: Andrea Reuters nära ögat situation i biltvätten - Spela upp på Arenan

Svårt att köra och backa med släpvagn

Den sista saken på listan fick Andrea lite hjälp med. Det var att köra med släpvagn och det är också Andreas mardrömsscenario.

Hon fick först en körlektion med bilskolelärare Johan Forssell där hon fick lära sig hur man ska köra och backa med släpvagn. Till slut fick hon testa själv.

– Det var mycket svårare än jag kunnat föreställa mej, säger hon.

Hennes coach, bilskoleläraren Johan Forssell tyckte sist och slutligen att hon klarade sin utmaning riktigt bra, också den sista delen med att köra med släp.

– Jag var imponerad, säger Johan Forssell. Vi hade ändå ganska lite tid när vi tränade med släpet, men du hade bra attityd. Du ville kämpa vidare fast det var svårt, och det lyckades, viljan fanns helt tydligt där.

– Johan var så otroligt uppmuntrande, fast jag gjorde helt fel och körde framåt istället för bakåt, skrattar Andrea.

– Man måste tänka bakvänt, påpekar Johan. Det är lite som när man kör med aktersnurra eller seglar en segelbåt, man svänger dit man egentligen inte ska svänga.

Det finns många med samma problem som Andrea

Johan Forssell konstaterar att det är många som är i samma situation som Andrea, som inte behöver bil i sin vardag fast de kanske har körkort. Därför kan det sedan kännas osäkert när man mitt i allt behöver köra.

En annan kategori är de som lever i ett parförhållande, där det bara blivit så att den ena, oftast mannen, är den som alltid kör.

– Då kan det vara fiffigt att försöka ha ett vecka-vecka-system där man turas om att köra så det inte behöver gå så långt att körandet blir ett problem, menar Johan.

Flera insikter under veckan

Veckan med bil gav Andrea flera saker att fundera på.

– Jag har ju faktiskt nu genomfört det här , så jag ger mej själv en klapp på axeln, bra jobbat.

En annan målsättning var att komma över obehagskänslan med att köra. Men det var inte så lätt.

– Istället för att helt blir av med obehaget har det nu mer gått mot insikten att man inte kan gilla allt man gör, men att jag ändå klarar av att köra bil. Bara jag inte grips av panik och ändå gör det, så räcker det för mig.

Men hon fick också med sig en ännu viktigare insikt.

– I förlängningen gav det mig igen en insikt om att jag lever ett väldigt privilegierat liv, jag gör egentligen nästan uteslutande saker jag vill göra. Och det är härligt, och en väldigt bra insikt på ett tacksamhetsplan.

På det hela taget var också coachen Johan Forssell nöjd med Andreas insats.

– Jag tycker du har haft rätt attityd under hela veckan, säger han. Det låter som att det gått bra. Och jag kan ärligt säga att jag var aldrig rädd när jag satt bredvid dig. Såklart man kan finslipa vissa grejer men allt gick ändå väldigt bra.

– Det här är just rätt ambitionsnivå, att bilskoleläraren inte behövt vara rädd en enda gång. Det här lever jag länge på, skrattar Andrea Reuter.

Andrea Reuter och Johan Forssell medverkar i Efter Nio radio på lördag 6.10.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och Yle Arenan.

Jounalisten och filmvetaren Andrea Reuter vill bli bättre på att ratta bil och antar en trafikutmaning

34:44

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln