Bostaden, biffen och bilen – det här är viktigast när du vill göra något för miljön
De viktigaste vardagsvalen för miljön är att se över hur hemmet värms upp, inte slänga bort mat samt fundera på hur ofta man behöver flyga, egentligen.
I teorin finns det redan medel att bromsa den globala uppvärmningen, men i praktiken gör vi inte tillräckligt. Vad ska man då tänka på som vanlig medborgare om man vill leva klimatvänligare?
- Det är ju de där tre stora: bostaden, biffen och bilen, säger Anne Antman, miljövårdschef på Natur och miljö.
Av hushållens utsläpp i Finland kommer omkring en tredjedel från boende, en fjärdedel från maten och en stor del av resten från transporterna. För boendets del är det fortfarande uppvärmningen som slukar mycket energi.
- Det är den stora grejen och det är ju något alla inte heller kan påverka, de måste påverka husbolaget i stället. Bor man i egnahemshus har man större möjligheter, man kan kanske kasta ut oljepannan. En betydande del av husen värms fortfarande med olja eller el.
Inom boende går största delen av vår energikonsumtion till uppvärmning av inomhusluft. 15 procent går till uppvärmning av bruksvatten och en annan 15 procent till belysning och hushållsapparater.
- Apparaterna blir ju snålare, det har hänt mycket på den fronten, och belysningens andel har minskat. Men å andra sidan har vi mycket fler apparater än för en tid sedan, det påverkar ju också, säger Antman.
Vi flyger mer och äter mer kött fast vi borde göra tvärtom
Om uppvärmning är svårt att ta tag i borde vardagliga val som resande och mat vara lättare. Men för matens och transporternas del har klimatklockorna klämtat för döva öron:
- Flygresorna utomlands har ökat väldigt mycket de senaste tjugo åren, behöver vi faktiskt resa så mycket? Det samma gäller köttkonsumtionen som har ökat mycket sedan 2000, åt vi för lite kött då? Kanske inte, säger Antman.
Behöver vi faktiskt resa så mycket?
Anne Antman undrar om budskapen om att flyga mindre och äta mindre kött helt enkelt drunknar i alla andra budskap omkring oss.
- Det är reklam och så vidare, man vill vara likadan som sina grannar. Om andra flyger mer kanske jag också vill göra det.
Ekonomisk styrning ska göra det lättare för konsumenter
Samtidigt är flygbiljetterna ibland billigare än tåget, och i matbutiken kan det vara svårt att veta vad som är det klimatvänligare valet. Antman tänker mycket på tempot samhället har i dag och våra brådskande liv.
- Hur mycket hinner och orkar vi alltid fundera på de här sakerna och göra de rätta valen? Du står där i matbutiken och ska ha mat åt familjen om en liten stund och försöker snabbt hitta att vad som är det där goda valet. Då går man ofta enligt pris och gamla vanor.
Det ska vara lätt att göra rätt
Individen behöver hjälp via både ekonomisk styrning och normativ styrning genom lagar.
- Det ska vara lätt att göra rätt. Företagare och beslutsfattare har en väldigt viktig roll i att göra det lättare för konsumenten att göra de rätta valen.
Alla måste se över sina vanor
Samtidigt är individens ansvar stort och utsläppen behöver minska radikalt också för vanliga medborgares del. Enligt statsrådets redogörelse för klimatanpassning borde hushållen minska sitt klimatavtryck med hälften.
Antman uppmanar alla att fundera på sitt eget läge och vad man har möjlighet att minska på, på alla fronter av vardagen. Det räcker inte att välja mellan Asienflyg och kött.
Vi är ju medvetna och pratar mycket om de här sakerna, men det överförs inte till handling
- Då kan man inte tänka på bara en sak, som att sluta äta kött, utan man behöver tänka på många olika saker.
Att FN:s klimatpanel konstaterar att det i teorin går att bromsa den globala uppvärmningen, men att det i praktiken inte görs tillräckligt gäller inte bara stater och företag utan i allra högsta grad också vanliga medborgare.
- Vi är ju medvetna och pratar mycket om de här sakerna, men det överförs inte till handling, säger Antman.
Finländska politiker vill höja ambitionsnivån
Bland politikerna väcker den färska rapporten bestörtning.
Socialdemokraternas riksdagsledamot Ville Skinnari anser att ambitionsnivån måste höjas rejält.
- Övergången till eltrafik är en av de viktigaste målsättningarna vi bör ha för att stoppa eller ens minska effekterna av klimatförändringen.
Sannfinländarnas riksdagsgrupps ordförande Leena Meri kallar situationen allvarlig. Enligt Meri är befolkningstillväxten en stor delorsak till att klimatläget håller på att bli ohållbart.
- Vi stoppar inte utvecklingen om inte befolkningstillväxten stävjas i till exempel Afrika och Indien.
De grönas Satu Hassi säger att det viktigaste är beslut om en snabb tidtabell för att bli av med fossila bränslen.
Först gäller det kol och torv, sedan fossila bränslen i trafiken.
- Också trafiken måste bli klimatneutral på 2030-talet, anser Hassi.
Tips för en klimatvänligare vardag
Boende
Se över om du kan minska på elförbrukningen, och sänka värmen en aning hemma. Understöd grön el och utred om du kan ha miljövänligare uppvärmningsalternativ. Natur och miljö har öppnat en sajt om miljövänligare energilösningar, Solsvar. Finlands naturskyddsförbund tips för hur du kan påverka ditt husbolag i miljöfrågor (på finska).
Mat
Den viktigaste och enklaste miljögärningen i matväg är att inte kasta bort mat. Köp inte mer än du behöver, för slänger du bort mat har alla utsläpp under matens produktionscykel (odling, förädling, transport) varit onödiga. Ät mindre kött. Den största delen av matens utsläpp uppstår inom primärproduktionen, så kött har ett större klimatavtryck än vad spannmålsprodukter och grönsaker har. Vill du inte ge upp kött helt och hållet kan du till exempel välja närproducerat. WWF har gjort flera guider om hur du väljer rätt mat, rätt kött och rätt fisk för klimatets del. Vill du läsa på svenska kan du kolla in WWF Sveriges version.
Transport
Det är bra att åka kollektivtrafik eller använda muskelkraft, cykla eller gå. Men framför allt är det viktigt att vi minskar på flygandet. Flyg inte så långt bort så ofta, och stanna längre om du en gång åker långt bort. Upptäck semesterpärlorna som finns lite närmare. Hashtagen #flygfritt2019 sprider sig redan i sociala medier, skulle du klara av den utmaningen? När du flyger kan du kompensera för dina utsläpp genom att till exempel donera till någon miljöorganisation. Finavia har en lista på internationella utsläppsräknare för flygtrafik . Lätt använda är också Lentolaskuri.
Avfall och konsumtion
Sortera ditt avfall och kräv sorteringsmöjligheter i ditt hushåll. I Helsingforsregionen blir det snart obligatoriskt med plastinsamling i husbolag. Det klart viktigaste för klimatets del är att konsumera mindre överlag, både kläder, prylar och apparater. Fundera om du kan låna eller hyra i stället för att köpa, och sköt om de saker du redan har: reparera och lappa. Välj miljövänligt när du väl köper. Marthaförbundet har tips om bland annat klädvård och andra ekogärningar i hemmet.
Tillägg klockan 16:32: slutets politikerkommentarer.