Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Avgörande omröstning om Brett Kavanaugh troligen redan på lördag - väntas bli vald

Från 2018
Uppdaterad 05.10.2018 22:52.
Brett Kavanaugh
Bild: EPA-EFE/Tasos Katopodis

Senaten i USA har med rösterna 51-49 godkänt att utnämningen av Brett Kavanaugh till ämbetet som Högsta domstolens domare ska behandlas brådskande.

Den avgörande omröstningen väntas gå av stapeln på lördag - den måste ske inom 30 timmar från senatens beslut om att diskussionen i ärendet avslutas.

I fredagens omröstning föll rösterna i senaten inte helt som väntat: republikanernas senator Lisa Murkowski avvek från partiets linje och röstade mot förslaget.

Senator Lisa Murkowski i glad fotosession med Brett Kavanaugh.
Bildtext Lisa Murkowski och Brett Kavanaugh leende inför kamerorna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Demokraternas senator Joe Manchin röstade mot sitt partis linje om att det bör ges mera tid till att utreda övergreppssbeskyllningarna mot kandidaten.

Frågan om utnämningen av Kavanaugh har skapat stor splittring mellan demokrater och republikaner och lett till omfattande protester sedan tre kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp. FBI gjorde en snabbutredning som inte gav någon ny information.

Republikanerna är på väg att få en konservativ majoritet i Högsta domstolen och beskyllningarna mot Kavanaugh anses av dem som ett sätt att försöka förhindra att så sker.

Kavanaugh är president Donald Trumps kandidat till det lediga livstidsämbetet vid Högsta domstolen.

Sista omröstningen blir jämn, men börjar klarna

Den avgörande omröstningen väntas bli jämn men sluta med att Brett Kavanaugh blir vald. I teorin kan senatorerna ändå ännu ändra åsikt.

Den republikanska senatorn Susan Collins förklarade i ett långt anförande hur hon analyserade Kavanaughs 12-åriga karriär som domare i Washington och vilka farhågor som finns om hans inställning till olika frågor.

Anklagelserna om sexuella övergrepp bedömde hon inte som tillräckligt underbyggda och därför inte avgörande i valet av Kavanaugh.

Senator Collins uttryckte ändå beundran för #metoo-rörelsen och Christine Blasey Fords vittnesmål om händelserna för närmare 40 år sedan.

Senator Susan Collin (rep) omgiven av journalister.
Bildtext Spänningen kring beskedet från republikanen Susan Collins var stor
Bild: AFP / Lehtikuva

Susan Collins´ slutsats blev att hon röstar för Kavanaugh, vilket gjorde många på åskådarläktarna besvikna. Demonstranter har samlats både utanför och inne i senaten.

Om omröstningen i senaten skulle sluta jämnt 50-50, har vicepresidenten Mike Pence rätt att ge en avgörande röst.

Artikeln är uppdaterad och kompletterad fredag kväll kl 22.40 efter Susan Collins´ besked.

Diskussion om artikeln