Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tvekande senatorer har bestämt sig - det är så gott som klart att omstridde Kavanaugh röstas in i USA:s Högsta domstol

Från 2018
Uppdaterad 06.10.2018 22:51.
Joe Manchin omringad av journalister.
Bildtext Demokratiske senatorn Joe Manchin (t.h.) från West Virginia är här på väg till fredagens omröstning om att skynda på beslutet om posten vid Högsta domstolen.
Bild: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Två senatorer som hittills har tvekat, har nu meddelat hur de kommer att rösta på lördagen, i den inflammerade frågan i USA om Brett Kavanaugh ska få bli domare i Högsta domstolen.

Redan i en omröstning på fredagen avgjorde 51 senatorer mot 49 att frågan om att välja Brett Kavanaugh ska behandlas i brådskande ordning.

Den avgörande omröstningen äger rum på lördagen och nu har först den republikanska senatorn Susan Collins och strax därefter också demokraten Joe Manchin uppgett att de röstar för Kavanaugh. De två har hittills tvekat i frågan.

Deras beslut innebär att det anses vara så gott som klart att Kavanaugh blir vald. Hans kandidatur för posten är omstridd eftersom han anklagas för sexuella övergrepp.

Frågan om vem som intar den lediga posten i USA:s Högsta domstol är betydelsefull i landet, eftersom domstolen har stort inflytande i politiken. Domstolen får en majoritet med konservativa domare ifall Kavanaugh väljs.

Källor: AFP, Reuters, BBC