Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bosnien går till val - vi har besökt en by som har förbjudit politiker

Från 2018
By i Bosnien med skylt över att politiker är förbjudna i byn.
Bild: Yle/Lennart Berggren

På söndag går Bosnien till val. Landet befinner sig i en svår ekonomisk situation då politikerna från de olika etniska delarna har svårt att samarbeta. Misstron är så stor att i byn Podgora har politikerna helt enkelt bannlysts.

- Sedan kriget slutade för 23 år sedan har inget hänt här, säger Hamdia Solak, en man i sextioårsåldern, och slår ut med armen. Asfaltplanen vi står på utanför den lilla affären i byn är full med hål och vägarna upp till byn är inte bättre.

Byn Podgora ligger en timmes bilfärd från Sarajevo, uppe på en sluttning bland de höstgulgröna bergen.

Mellan telefonstolparna på vägen hit har byborna spänt upp en stor banderoll: Ni har ljugit för oss under flera år. Inga partier är välkomna till Podgora!

Hamdi Solak är en av byborna i Podgora. ”Alla här står bakom vår banderoll”, säger han.
Bildtext Hamdia Solak är en av byborna i Podgora. ”Alla här står bakom vår banderoll”, säger han.
Bild: Yle/Lennart Berggren

- Hela byn står bakom banderollen, säger Hamdia.

- Vi är helt enkelt urtrötta på alla löften under valkampanjerna som sen aldrig infrias. Sopkontainrarna har inte tömts på tre år, avlopps- och vattenledningarna läcker och när vi klagar får vi bara veta att vi ska vänta på vår tur. Men den kommer ju aldrig, säger Hamdia.

Svårt att prata öppet

Vi går in i den lilla affären, fullproppad med varor, för att få veta mer. Men ingen vill tala med oss inför kameran.

- Jag har jobb för en privat firma, säger en man.

- Firman har anknytning till det styrande partiet här, det muslimska SDA, säger han och låter oss förstå att han inte vill riskera att bli avskedad.

Korruptionen och nepotismen är svår i Bosnien. Det bekräftar undersökningar.

Kriget i Bosnien-Herzegovina upphörde i och med Daytonöverenskommelsen i november 1985 där staten delades upp enligt etniska linjer i en serbisk, kristet ortodox del, och en del som är en federation mellan muslimer och kroater, där de senare är katolskt kristna.

I logiken på Balkan tillskrivs folk en statstillhörighet i enlighet med sin religion, vilket gör att katoliker anses tillhöra det övervägande katolska Kroatien, medan ortodoxt kristna tillhör Serbien. Bara muslimerna blev kvar.

Etnisk uppdelning

Men den etniska uppdelningen återspeglas i det politiska systemet, vilket gör att de olika politiska partierna, som appelerar till sin respektive etniska grupp, automatiskt kan behålla sin maktbas.

År efter år kommer katoliker att rösta på sitt parti, serber på sitt och muslimer på sitt. Politikerna behöver inte skapa någon utveckling utan kan bara skylla alla fel på de andra.

Så ekonomisk utveckling uteblir, arbetslösheten är skyhög och framför allt de unga lämnar landet.

En skock får i en by i Bosnien.
Bildtext Fåren drivs hem genom den tomma byn Varvara. Här finns inga jobb så de flesta har lämnat byn.
Bild: Yle/Lennart Berggren

Tom by

Fårklockorna klämtar när skocken drivs genom byn Varvara, en timmes bilfärd söder om Podgora.

Men husen i byn står tomma. Här finns inga arbeten.

Utanför byn sluttar gräsfälten neråt mot en sjö, en stor damm som Varvara och de andra byarna ligger runt. Nere vid stranden står en hyfsat modern bil och ett ungt par håller på och plockar in fiskespön.

Solen har gått ned och en kall kvällsbris blåser upp. På en plastpåse ligger ett tiotal fiskar.

- Vi vill skapa oss ett bättre liv men det finns ingen vilja uppe i toppen, politikerna som har makten är allihopa detsamma, menar Faruk, en muslimsk kille i 25-årsåldern.

Faruk slår fiskarna, feta braxar, mot kanten på en hink så de dör, deras munnar gapar och han fjällar och rensar dem.

Inget betalt för extraarbete

Vi klarar oss ekonomiskt, säger hans unga fru som inte törs uppge sitt namn.

Tre personer fiskar i en by i Bosnien.
Bildtext Faruk och hans fru fiskar. Vem skulle jag rösta på som skulle kunna hjälpa mig?, undrar Faruk.
Bild: Yle/Lennart Berggren

- Jag är lycklig nog att ha arbete. Lönen är låg och vi måste arbeta tio timmar om dagen. I mitt företag vill de att du ska arbeta ännu mer, men de betalar inget extra för det, säger hon.

När arbetslösheten är så hög som den är i Bosnien vill man - om man har jobb - inte klaga alltför mycket.

- Om du är medlem i ett politiskt parti eller har goda kontakter kan du få ett bättre jobb eller bättre betalt, men jag, vem skulle jag rösta på som skulle kunna hjälpa mig?, undrar Faruk.

Fabriker nedlagda

I caféet i den katolska grannbyn Ripci sitter Ranko med sina vänner. Ett tiotal ölflaskor på bordet vittnar om att de inte är sysselsatta med något särskilt viktigt.

- Vi har ingen framtid här. Det enda som finns är lite handel, ingen produktion, säger han och räknar upp de fabriker som fanns före kriget, Unis och Vitex som gjorde cd-skivor.

- Det är svårt, de unga, både män och kvinnor, åker härifrån för det finns inga arbeten.

- De borde höja pensionerna, säger hans kompis Franjo vid bordet.

- Jag har arbetat i fyrtio år och har nu 300 marka, cirka 150 euro i månaden.

Valbonus till pensionärer

Även i den serbiska delen ”Republika Srpska” pågår valkampanjen. Flera stora plasttält är uppställda på en skolgård i utkanten av Banja Luka, huvudstaden i ”Republika Srpska”.

Serbisk musik dånar ur högtalarna, ett hundratal pensionärer sitter vid borden. De bjuds på mat och gratisölen flödar. Det är valrally för regeringspartiet, Socialdemokratiska alliansen SNDS, här i Banja Luka.

Under applåder anländer president Dodik och hans premiärminister Cvijanović. Valretoriken flödar från scenen och det är en uppsluppen stämning.

Nyligen inför valet bestämde regeringen att pensionärerna skulle få en bonus på 50 euro, förstås en direkt uppmaning till dem att rösta på regeringspartiet och Dodik skämtar och undrar om gästerna fått sina pengar.

Senare blir det något mer allvarligt.

- Vi har byggt vår republik och har en god chans att överleva här, säger Dodik och bekräftar bilden av en serbisk minoritet som är under konstant hot från de andra, främst muslimerna, i den mångkulturella staten Bosnien.

Sjönsjungande president

Sedan tar presidenten mikrofonen. Han har sångtalanger i varje fall.

”Republika Srpska”s president Dodik är i varje fall bra på att sjunga.
Bildtext ”Republika Srpska”s president Dodik är i varje fall bra på att sjunga.
Bild: Yle/Lennart Berggren

I övrigt går valkampanjen på halvfart. Stora reklamaffischer syns överallt i Banja Luka och i centrum delar man ut lite partiinformation ur några stånd.

Men få verkar intresserade. Befolkningen på en dryg miljon i Republika Srpska har andra problem, främst dålig ekonomi.

- Hur ett land skulle vara som jag ville leva i? Jaa, inte som här i varje fall. Levnadsstandarden här är låg, liksom den politiska standarden, menar Suzana Savanović som studerar till journalist.

- Se bara på vår president, han är helt okvalificerad, menar hon.

Valdeltagande förväntas ligga på endast kring hälften av de röstberättigade. Få tror att det kommer att bli någon verklig förändring till det bättre i och med valet på söndag 7 oktober.

Diskussion om artikeln