Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Katten Alva fick nytt hem - hittades i dåligt skick i en skog

Från 2018
Katten Alva har fått ett nytt hem
Bildtext Katten Alva har fått ett nytt hem
Bild: Merja Fröberg

Merja Fröberg var ute på skogspromenad med sina hundar då hon plötsligt hittade en övergiven kattunge. Katten fick namnet Alva och fick flytta in hos familjen Fröberg och deras hundar.

Merja Fröberg var ute på skogspromenad med sina hundar i Malax för ett par veckor sedan. Plötsligt märkte hon att hundarna fäste uppmärksamhet vid någonting som de tyckte var väldigt spännande.
Först blev hon rädd och trodde det var en orm. Men det visade sig vara en liten katteunge.

En hund nosar på en kattunge.
Bildtext Hunden hittade katten i skogen
Bild: Merja Fröberg

- Katten var så svag att den inte ens orkade springa iväg utan den var alldeles stilla. Den var bara skinn och ben.

Jag funderade på vad jag skulle göra och tänkte att inte kan jag lämna katten här mitt i skogen, säger Merja Fröberg.

Hon bar med sig katten till bilen och åkte hem. Hemma fick katten en stor pappkartong att söka skydd i.

- Vi bjöd den på hundmat, mjölk och vatten. Katten var väldigt törstig och drack genast mycket mjölk men maten smakade inte först, berättar Fröberg.

Ingen hörde av sig om katten

Merja Fröberg tog genast kontakt med Katthuset i Vasa och man kom överens om att katten skulle stanna hos Fröberg över natten eftersom det redan var sent på kvällen.

- Under kvällen och natten då vi funderade på det hela började vi tänka att katten skulle kunna stanna hos oss, fastän vi aldrig tänkt på att skaffa katt.

På morgonen förde de ändå katten till Katthuset i Vasa där man konstaterade att den var i väldigt dåligt skick och måste föras till veterinären fort.

Katthusets frivilligarbetare förde katten till en veterinär som konstaterade att kattungen var väldigt trött och hungrig. Annars var det inget fel på den.

Följande eftermiddag hämtade Merja Fröberg hem kattungen från Katthuset. Ingen hade då hört av sig om katten trots efterlysningar på olika håll. Sedan dess har katten bott hos Fröberg med familj.

- Först döpte vår son den till Emma Karlsson men nu har namnet Emma bytts till Alva.

Blir allt nyfiknare och har börjat leka

Alva är fortfarande ganska mager men hon äter bra och börjar småningom få krafterna tillbaka. Nu blir hon allt nyfiknare och börjar lära sig leka med sina leksaker.

-De första dagarna och hela den första veckan var hon så svag att hon inte alls orkade se sig omkring, säger Fröberg.

Vid Katthuset bedömde man att Alva var mellan fyra och fem månader gammal när hon hittades. Hur länge hon hade hunnit vara i skogen innan hon hittades är svårt att veta.

- Veterinären bedömde i alla fall att hon inte skulle ha klarat sig länge till i skogen, säger Fröberg.

Bortsprungen eller övergiven?

Hemma har familjen funderat på hur katten hade hamnat i skogen.

- Hon hade ganska oljiga tassar och vi funderade på om det är möjligt att hon skulle ha åkt i något motorutrymme och fallit av. Å andra sidan hittade vi henne djupt inne i en skog. Skulle en så liten katt ha gått så långt bort från vägar och bostadsområden, flera kilometer, frågar Fröberg sig.

- Vid Katthuset sa man att det tyvärr också kan vara så att någon till exempel har tagit en sommarkatt till sommarstugan och sedan övergivit den i skogen när det blev höst.

Nu bor Alva permanent hos familjen Fröberg. De kommer att förse henne med ett chip, som bland andra djurskyddsorganisationen SEY rekommenderar.

- Skulle hon ha haft ett chip när vi hittade henne skulle det ha varit lättare att hitta ägaren om det var frågan om en bortsprungen katt.

20 000 katter om året överges

Vid SEY anser man att ett obligatoriskt chip och en registrering av katter skulle signalera att också katten är ett värdefullt djur.

I förslaget till ny djurskyddslag föreslås ändå ingen obligatorisk registrering av katter, vilket väckt kritik bland djurvänner.

Uppskattningsvis 20 000 katter om året förs till katthus, dör övergivna i naturen eller avlivas som icke-önskade. Vid Katthuset i Vasa hjälper man varje år omkring 200 hemlösa katter att få ett nytt hem.

Vid det här laget har Fröbergs hundar vant sig vid sin nya familjemedlem.

- De förhåller sig nyfiket och ivrigt till sin nya kompis. Hittills har de umgåtts under övervakning, till exempel i soffan.

- Framförallt vår Erkki-hund som var den som hittade Alva väntar på att få leka med henne. Alva är också nyfiken men än så länge lite försiktig. Men jag tror att de ska trivas bra tillsammans.

Diskussion om artikeln