Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Interpol kräver en förklaring av Kina i mysteriet om sin försvunna chef Meng Hongwei

Från 2018
Uppdaterad 06.10.2018 16:35.
Meng Hongwei som utsågs till president för Interpol år 2016, försvann i slutet av september då han reste till Kina
Bildtext Meng Hongwei som utsågs till president för Interpol år 2016, försvann i slutet av september då han reste till Kina
Bild: EPA-EFE/INTERPOL

Interpol kräver en förklaring av Kina om sin chef Meng Hongwei, som försvann i slutet av förra månaden under en resa till Peking.

Interpol säger att man "ser fram emot en officiell kinesisk förklaring om Interpolchefens välmående."

Mengs fru, som bor i Lyon där Interpol har sitt högkvarter, anmälde sin man som försvunnen i torsdags då hon inte hade hört av honom på tio dagar.

Hon berättade också för fransk polis att hon hade fått hotelser via telefon och sociala medier.

- Frankrike utreder Interpolchefens situation och är oroat över de hotelser som har riktats mot hans fru, säger det franska inrikesministeriet i ett uttalande.

Interpols högkvarter i Lyon i Frankrike
Bildtext Interpols högkvarter i Lyon i Frankrike
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Togs in för förhör i Peking?

Franska brottsutredare bekräftar att den 64-årige Meng anlände till Kina i slutet av september medan Hongkongtidningen South China Morning Post, uppger att Meng greps för förhör genast då han steg av planet i Peking.

Tidningen som är känd för sina goda kontakter inom den kinesiska regeringen, skriver att Meng utreds av tills vidare okänd anledning.

Tidningen antyder att förhöret gällde pågående omfattande korruptionsutredningar i Kina, där Meng Hongwei fortfarande är biträdande minister för den allmänna säkerheten.

South China Morning Post säger att försvinnandet är typiskt i fall där högt uppsatta kinesiska tjänstemän misstänks för korruption.

Interpols byrå i Peking har varit i kontakt med kinesiska myndigheter, som blankt har vägrat kommentera mysteriet med den försvunna chefen.

- Interpol är medveten om medierapporter i anslutning till Meng Hongweis misstänkta försvinnande. Det här är något som berör myndigheter både i Frankrike och Kina, säger Interpols generalsekretariat i ett kortfattat uttalande.

Polis i över 40 år

Meng Hongwei har en över 40 år lång karriär i den kinesiska polisen bakom sig och han var Interpolchef i Kina i 12 år innan han utsågs till president för hela Interpol år 2016.

Mengs uppgift som president är i främsta hand att leda Interpols styrelse som bär ansvaret för att utforma organisationens helhetsstrategi, medan generalsekreteraren leder den dagliga verksamheten.

Det förekom farhågor om att Meng Hongwei stod alltför nära den kinesiska ledningen då han utsågs till chef, men Interpol har avfärdat kritiken med att Meng inte har något att göra med den dagliga verksamheten där hans inflytande är mycket litet.

Diskussion om artikeln