Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Moski & Zingo från Sundom segrade i MGP 2018: ”Det känns overkligt!”

Från 2018
Uppdaterad 06.10.2018 22:45.
Moski & Zingo vinner MGP 2018 och kramar varandra på scenen.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen

Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. Det bjöds på en färggrann final där tio finalbidrag framfördes av sju soloartister och tre grupper. Segrare blev Moski & Zingo från Sundom med bidraget "Dansa".

På andra plats kom ITS 3 från Helsingfors med bidraget ”Strumpan emellan” och trea blev Tyra Wingren från Helsingfors med ”Aldrig solsken”. På fjärde plats kom Milou från Esbo och på femte plats duon Distance Girls från Ekenäs/Nykarleby.

Moski & Zingo med händerna framför sina munnar när de inser att de vunnit.
Bildtext Vinnarna är!
Bild: Yle / Kimmo Räisänen

Det är två glada och något paffa tioåringar, Moa Wulff och Signe Rönnlund, som efter finalen kan konstatera att de tagit hem segern.

- Det känns helt overkligt. Jag trodde aldrig det här. Tack till alla jättemycket.

Bakom segerlåten finns glädjen i både musik, vänner och att röra på sig.

- Vi hade inte riktigt något att skriva om men vi tänkte att det är jättekul att dansa och att röra på sig.

Intervju med Moski & Zingo som vann MGP 2018 - Spela upp på Arenan

Som tidigare år korades segraren baserat både på juryröster och publikröster. Juryns top tre var ITS 3, Milou och Tyra Wingren men det var publikrösterna som fällde avgörandet och gav segern till Moski & Zingo.

Juryn bestod i år av artisten Jannika B som själv har stor erfarenhet av musiktävlingar från Idols, X Factor och The voice of Finland, Kasper Ramström från a cappella-gruppen FORK samt radioprofilen Märta Westerlund som för tio år sedan själv tävlade i MGP-finalen.

- Det är imponerande att se hur modiga alla finalister är som framför egna låtar på det här sättet. Att startfältet var jämt och att många av låtarna handlar om personliga och djupa känslor gjorde jobbet i juryn extra svårt, konstaterar Märta Westerlund och fortsätter.

- Det vi tittade på i juryn är helheten med scennärvaro, låtens svårighetsgrad och kvaliteten i framförandet. Vi har diskuterat mycket och kan väl erkänna att vi inte alltid varit helt ense. Men det vi har varit ense om är att kvaliteten är hög och att vi här har många möjliga framtida artister.

Moski & Zingo med vinnarstatyetten grimaserar mot kameran.
Bildtext Moski & Zingo med vinnarstatyetten strax efter finalen.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen

Årets finalister var i tur och ordning gruppen ITS 3 från Helsingfors med låten ”Strumpan emellan”, Edith från Esbo med ”Mod", Milou från Esbo med ”Viktig här”, vinnarduon Moski & Zingo från Sundom med ”Dansa”, Sofie från Esbo med ”Mina bekymmer”, Tyra Wingren från Helsingfors med "Aldrig solsken”, Tinja från Jakobstad med ”Utan dig”, Alva från Jakobstad med ”Tiden går så fort”, Alina från Åbo med ”Min sång" och duon Distance Girls från Nykarleby/Ekenäs med ”Nån som ser mig?”. Speciellt för årets final var att samtliga finalister var flickor.

MGP ordnades i år för tolfte gången i Finland. Hälften av finalerna har programledarduon varit den samma när Anna-Karin "AK" Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka nu ledde finalen för sjätte året i rad.

Till sin hjälp hade de också stjärnreportrarna Tindra Rimpilä och Neo Thomasfolk från Hajbo som under hela finalen bevaka händelserna backstage och i greenroom via på Instagram, @hajbooo,

Programledarduon under finaldagen av MGP 2018.
Bildtext "AK" och "Jontti" under finaldagen av MGP 2018.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen
Neo och Tindra på MGP-scenen
Bildtext Neo Thomasfolk och Tindra Rimpilä.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen

Också i år fanns tio talangfulla dansare på scen för att ge extra krydda åt finalbidragen. Dansarna Nicole Aarnio, Oliver Brandt, Emmy Dönnes, Bianca Huhtamäki, Maximilian Roininen, Mirella Roininen, Patricia Sahi, Benjamin Thorström, Olivia Tuomaala och Amelia Öström valdes under våren ut genom projektet Make your move.

Under finalen fick vi bland annat följa Jonttis lite svåra förberedelser och under telefonomröstningen framförde dansarna "Mardröm". Årets gästartister var fjolårsvinnaren Hugo som framförde sin nya låt "Stuck in my head" och cheerleading-gruppen Brilliance som bjöd på en imponerande show.

Hugo käld står på huk och sjunger som gästartist under MGP 2018.
Bildtext Gästartisten Hugo framför sin nya låt under MGP-finalen.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen
Cheerleading-gruppen Brilliance under finaldagen av MGP 2018.
Bildtext Brilliance bjöd på akrobatik under finalen.
Bild: Yle / Kimmo Räisänen

Vill du njuta av finalen så finns programmet tillgängligt på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt
MGP - Melodi Grand Prix 2018 (svenskt programljud) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om MGP hittar du på svenska.yle.fi/mgp, MGP Finland på Instagram och Hajbo på Instagram.

MGP är ett samarbete mellan FSU, Yle och produktionsbolaget Five Corners.

Diskussion om artikeln