Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Melania Trump fick kritik för sin tropikhjälm - men påpekade att hon skulle uppskatta om det fokuserades på annat än på hennes klädsel

Från 2018
Uppdaterad 08.10.2018 09:29.
Melania Trump åkte på safari - Spela upp på Arenan

President Donald Trumps fru Melania har avslutat sin nästan en vecka långa rundresa i Afrika.

Melania Trump har rest runt i Ghana, Malawi, Kenya och Egypten.

I Egypten besökte hon bland annat Giza nära Kairo för att se Sfinxen.

Melania Trump
Bild: AFP / Lehtikuva
Melania Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s första dam Melania Trump välkomnas av Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi och hans hustru Intissar Amer i Kairo.

USA:s första dam Melania Trump välkomnas av Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi och hans hustru Intissar Amer  i Kairo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var hennes första representationsresa utomlands utan Donald Trump, sedan han tillträdde som president.

Melania Trump visade upp en mer avspänd sida av sig själv under sin Afrikaresa. Hon uttalade sig också om sin make, Donald Trump, och försäkrade att hon inte alltid är av samma åsikt som han.

- Jag är inte alltid ense med honom, och då berättar jag det för honom. Jag har mina egna åsikter, och för mig är det viktigt att få uttrycka mina egna känslor, sade hon till reportrar i Kairo.

Melina Trump fick kritik för sin tropikhjälm

Melania Trump blev utsatt för kritik för att hon använde en tropikhjälm i kolonialstil under en safari i Kenya.

Hennes val av huvudbonad väckte häpnad, ilska och hånfulla kommentarer.

Melania Trump
Bild: AFP / Lehtikuva

Det var ursprungligen upptäcktsresande och de styrande administratorerna som använde sig av den typens hjälmar i Afrika, i delar av Asien och i Mellanöstern på 1800-talet. Hjälmarna kom att bli symboler för kolonialt styre.

Hjälmarna togs sedan i bruk av militären och blev snabbt en statussymbol - och en symbol för förtryck.

Soldater, guider och vildmarksspecialister har för länge sedan ersatt tropikhjälmen med nya mer praktiska och mindre kontroversiella huvudbonader.

Hjälmarna används fortfarande i samband med ceremonier i vissa länder. De används också av aningslösa turister med begränsad kunskap om samhällsförhållanden och känslomässiga aspekter.

Fokusera hellre på det jag säger och det jag gör - och inte på det jag har på mig

Då Melania Trump blev tillfråga av en journalist vad hon hade för åsikt om diskussionen kring hennes tropikhjälm svarade hon att hon haft en fantastisk resa och att det viktiga är att kunna hjälpa länder som behöver det.

- Jag skulle uppskatta om fokus kunde vara riktat på det jag säger och det jag gör - och inte på det jag har på mig, sade hon.

Källor: Reuters, The Guardian

Diskussion om artikeln