Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 5 000 kan ha omkommit i jordskalvet och tsunamin i Indonesiska Sulawesi

Från 2018
Det officiella dödstalet har stigit till över 1 700, men över 5 000 människor saknas och tros ha omkommit i skalvet för tio dagar sedan
Bildtext Det officiella dödstalet har stigit till över 1 700, men över 5 000 människor saknas och tros ha omkommit i skalvet för tio dagar sedan
Bild: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

I Indonesien avslutar man försöken att leta efter överlevande jordskalvsoffer på ön Sulawesi, trots att upp till 5 000 människor fortfarande saknas och över 1 700 har bekräftats som döda.

Det officiella dödstalet har stigit till över 1 700, medan man tidigare rapporterade om ett 1 000-tal saknade. Nu verkar det dessvärre som om det egentliga dödstalet är betydligt större.

Räddningsarbetare har dagligen påträffat offer i rasmassor på Sulawesi, som den 28 september drabbades av ett kraftigt jordskalv med magnituden 7,6 som utlöste en tsunami.

De nya uppskattningarna om saknade, bygger på uppgifter om förödelsen i staden Palu där två hela bostadsområden förstördes.

- Det kan finnas omkring 5 000 människor som inte har påträffats, baserat på uppgifter från byhövdingar i Petobo och Balaroa, säger talesmannen Sutopo Purwo Nugroho

- Myndigheter där försöker fortfarande bekräfta detta. Det är inte lätt att slå fast rätt antal människor som föll offer för jordskred, lera och förvätskning, ett fenomen som förvandlade jorden till gungfly.

Stora delar av samhället Balaroa i staden Palu sögs ner i marken som förvandlades till gungfly under tvillingkatastrofen den 28 september
Bildtext Stora delar av samhället Balaroa i staden Palu sögs ner i marken som förvandlades till gungfly under tvillingkatastrofen den 28 september
Bild: EPA-EFE/HOTLI SIMANJUNTAK

Byar och höghus sjönk ner i marken

Samhället Petobo består av en grupp mindre byar i Palu. En stor del av byarna sögs ner i marken då vibrationer från skalvet förvandlade jordmånen till gungfly.

Man befarar därför att ett stort antal människor har begravts under jordmassor.

I Balaroa förstördes ett massivt höghusområde och man har haft svårigheter att leta efter offer under rasmassor och förvrängda stålkonstruktioner, som utgör en stor fara för räddningsarbetare.

Hoppet om att finna överlevande är ytterst litet, tio dagar efter tvillingkatastroferna - skalvet och tsunamin - och myndigheterna överväger att förklara förstörda områden i Palu som massgravar.

- Detta är dag 10. Det skulle vara ett mirakel att ännu finna någon vid liv, säger Muhammad Syaugi, som leder
räddningsoperationen.

Myndigheterna lovar i varje fall att fortsätta räddningsarbetet ännu nästa vecka, fram till den 11 oktober.

Tiotusentals människor förlorade sina hem och minst 200 000 är i akut behov av hjälp.

- För tillfället har vi tillräckligt med mediciner, men vi skulle behöva dricksvatten för patienter och vår vårdpersonal, säger läkaren Achmad Yudha i Palu.

Diskussion om artikeln