Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien misstänks ha styckmördat landets mest kända journalist i konsulatet i Istanbul

Från 2018
Uppdaterad 07.10.2018 16:59.
Demonstranter utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul krävde att saudierna friger Jamal Khashoggi som troddes ha kidnappat den kända regimkritikern
Bildtext Demonstranter utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul krävde att Saudiarabaine friger Jamal Khashoggi som då troddes ha blivit kidnappad
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Turkisk polis misstänker att den kända regimkritikern Jamal Khashoggi kan ha styckmördats i Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Khashoggi försvann tidigare i veckan då han besökte konsulatet för att få tillstånd att skilja sig för att kunna gifta om sig.

Hans fästmö väntade utanför konsulatet i 12 timmar, men han kom aldrig ut och hon beslöt därför att larma polisen.

Källor inom den turkiska polisen säger nu att man misstänker att Khashoggi mördades och att hans kropp eller kroppsdelar har förts bort i hemlighet.

Khashoggis vän Turan Kislakci som leder det Turkisk-Arabiska medieförbundet, säger att man snart får veta de gruvliga detaljerna i polisens utredning.

- Det som förklarades för oss var detta: Att han dödades, så gör i ordning begravningen. Vi ringde till ett par platser och dessa officerare sa att de har bevis på att han dödades på ett barbariskt sätt, vilket kommer att offentliggöras i morgon eller övermorgon, sade Kislakci.

Saudiarabien avvisar anklagelserna och lovar att turkiska myndigheter fritt får genomsöka konsulatet. Saudierna hävdar att han lämnade konsulatet för sex dagar sedan och att de inte vet var han håller hus.

Jamal Khashggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bildtext Jamal Khashoggi som var Saudiarabiens mest kända journalist utomlands, levde i exil sedan september i fjol
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

President Tacip Tayyip Erdogan säger att han personligen följer med brottsutredningen och att den kommer att offentliggöras så att alla får veta vad som hände.

- Jag följer med och vi kommer att informera hela världen oavsett utgången. Om Gud så vill så kommer vi inte att möta en situation som vi inte vill, så jag är fortfarande hoppfull, sa Erdogan.

Erdogans inflytelserika rådgivare Yasin Aktay säger att 15 saudier troligtvis var inblandade i mordet och att Saudiarabiens uttalanden inte är trovärdiga.

Relationerna mellan Turkiet och Saudiarabien kan få en allvarlig törn om det framkommer bevis på att den kända journalisten faktiskt har fallit över för ett överlagt mord mitt i Istanbul.

Skarp kritik mot kronprins Mohammed

'Den 60-årige Khashoggi är Saudiarabiens mest kända journalist utomlands och han skrev regimkritiska kolumner bland annat för tidningarna the Guardian och the Washington Post.

Han var tidigare rådgivare för det saudiarabiska kungahuset men han har sedan dess varit starkt kritisk mot kronprins Mohammed bin Salman och har därför levt i exil utomlands sedan i fjol.

Prins Mohammed har låtit arrestera tiotals kvinnliga och manliga regimkritiker på sistone och han misstänks ha kidnappat Libanons premiärminister Saad Hariri, då denne var på besök i Saudiarabien i vintras.

Nu avvisar kronprinsen personligen alla anklagelser och försäkrar att Saudiarabien inte har något att dölja.

Kronprins Mohammed bin Salman.
Bildtext Kronprins Mohammed bin Salman förnekar all skuld och hävdar att Saudiarabien inte har något att dölja
Bild: Olivier Douliery / EPA

Anklagar kronprinsen för extremism

Jamal Khashoggi beskrev kungens och kronprinsens styre i Saudiarabien som "en era av rädsla, hotelser, arresteringar och offentlig förnedring."

I mars skrev han en artikel i Guardian där han hyllade kronprinsen för hans inhemska reformprogram, samtidigt som han kritiserade honom för att kväsa allmän debatt med hård hand.

- Han verkar ta landet från gammaldags extremism till sitt Ni-måste-acceptera-mina-reformer-extremism utan någon konsultation, sammanslaget med arresteringar och försvinnanden.

Saudiarabiens strängt bevakade konsulat i Istanbul där man misstänker att Jamal Khashoggi mördades
Bildtext Saudiarabiens strängt bevakade konsulat i Istanbul där man misstänker att Jamal Khashoggi mördades
Bild: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Kritiker grips eller försvinner

Khashoggi har också varit mycket kritisk mot Saudiarabiens ledande roll i kriget i Jemen, vilket har skapat världens värsta humanitära kris enligt FN.

Kronprinsen är sedan år 2015 försvarsminister och han anses vara drivkraften bakom kriget, som har skördat tusentals liv i världens fattigaste arabland.

Khashoggi flydde från Saudiarabien i september i fjol, ett par månader efter att fadern, kung Salman, utsåg Mohammed till kronprins.

Sedan dess har tiotals kvinnosaksaktivister, oliktänkare och shiamuslimska aktivister gripits eller försvunnit spårlöst.

Diskussion om artikeln