Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsös skruvskola – så här väljer du rätt skruv till rätt material

Från 2018
Uppdaterad 16.10.2018 12:41.
Strömsös skruvskola - Spela upp på Arenan

Går det att skruva i sten? Vilken skruv håller bäst i gips? Här är några konkreta tips som vägledning i skruvdjungeln.

Det finns tusentals skruvmodeller i olika tjocklekar och längder och med olika ytor. Det finns syrafasta skruvar, rostfria skruvar i många material och av varierande kvaliteter.

Någon gav ett tips en gång, på tal om skruvar, att man får vad man betalar för. Det gäller väl det mesta, men speciellt när det kommer till skruvar – skruvar kan vara bättre och sämre, dyrare och billigare.

Ibland går det bra med en skruv gjord i ett mjukare och porösare material, men när man vill att den skall hålla länge och inte gå av vid minsta lilla belastning eller ätas upp av saltvatten, då gäller det att satsa rätt.

Satsa på slitstarka skruvar till terrassen

Ett vanligt utomhusbygge är en terrass av tryckimpregnerat virke. När man använder ett sådant material kan det vara bra att tänka på tipset ovan.

Tryckimpregnerat virke ”äter upp” vanliga varmförzinkade skruvar på några år, så här kan det vara klokt att satsa i rostfria eller syrafasta skruvar.

De här skruvarna är dyrare, men åren går fort och det är inte roligt om konstruktionen under terrassen ger upp efter några år.

rostig skruv
Bildtext Så här ser en förzinkad skruv ut efter några år i tryckimpregnerat trä.

Stommen är grunden till allt

Ett stadigt och evigt material att förankra terrasstommen i är sten.

Stenen är bra på flera sätt: den är tung, stadig och lagrar ingen fukt.

För att fästa stommen i sten kan man använda kilankare eller skruv. Borra först ett hål i stenen (till det behövs en stenborr och en slagborrmaskin).

Kilankaret expanderar i stenen och går att skruvas rakt in i stenen. Skruven passar bättre att använda om det till exempel endast finns några centimeter sten runt hålet. Kilankaret kan spjälka sönder så tunt material.

skruvar till sten

Ett annat vanligt material att förankra stommen i är leca, siporex eller annat poröst cementmaterial.

Stenfoten på huset är ofta gjord i ett sådant material. Till det här finns skruvar med plugg och mindre ankarskruvar.

En annan bra produkt för att fästa trä i dessa porösa material är en så kallad ”Pikanaula”, eller snabbspik. Skruvarna och ”pikanaula” kräver ett förborrat hål i båda materialen.

skruv

Terrassbrädorna

Använd rostfri trallskruv för brädorna i terrassen. Det finns trallskruvar med lite olika huvuden. Under huvudet finns små hullingar som hyvlar in huvudet i brädorna.

spik

Räcket och stolpar

Räcket, stolparna och golvvasorna är lätta att fästa med vinkeljärn i plåt.

I vinkeljärnen finns hål och för dessa hål och för att fästa järnen finns en speciell skruv som heter ankarskruv.

Den har en lite tjockare överdel som inte är gängad. Skruven sitter fint i hålet i vinkeljärnet.

skruv

Plåtskruv

Räcket eller ändan på stolparna på terrassen håller längre om man klär in dem i plåt. Det finns plåtskruvar som har en borrliknande funktion. Du behöver inte förborra hål för de här.

Plåtskruvar har ofta en liten gummiring under huvudet som gör att vatten inte kommer in genom skruvhålet.

skruv

Med vad hänger jag upp tavlan på en gipsvägg?

Det finns med andra ord skruvar för alla ändamål. Flyttar vi oss inomhus är det vanligaste problemet att veta vad man skall skruva med för att få saker upphängda på en gipsvägg.

Gipsskruvar

Gipsskivor är porösa och tål inte mycket belastning. En vanlig skruv kan hålla en liten tavla men det finns bättre sätt att fästa saker i gipsväggar med.

Det är den som syns längst ner till höger på bilden med flera gipsskruvar. Den andra bilden visar hur den ser ut i en gipsvägg.

skruv
Bildtext Nere till vänster på bilden med gipsskruvar finns gipsankare. Gipsankaret är starkt.
skruv
Bildtext En behändig modell av gipsskruv är en förankringsskruv som man sedan kan skruva in en vanlig träskruv i.
skruv
Bildtext När man skruvar in gipsankaret bildas en slags stjärna på baksidan av gipsskivan. Borra först ett hål i gipsskivan, sätt i ankaret och skruva in skruven.

På bilden finns också två varianter av pluggar. Pluggen sätter man in i ett hål som man borrar i gipsskivan (med rätt dimension för pluggen).

När man borrar in en skruv i pluggen trasslar pluggen till sig på baksidan. På baksidan av gipsskivan ser pluggen ut som en kanelbulle.

Pluggen är ett bra alternativ om man har tyngre saker som skall hängas upp på gipsväggen.

skruv
Bildtext En kanelbulle i plast. Ungefär så ser en plugg ut

Om man vill skruva upp tunga saker på gipsväggar är det säkrast att skruva i ett spanter. Mellanrummet från mitten av ett spanter till mitten av ett annat är oftast 60 centimeter.

Artikel uppdaterad 13.10 klockan 19.54: Syrefast rättad till syrafast på två ställen i texten.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln