Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Avstängda chefer hörs i dag då polisrättegången fortsätter

Från 2018
Ansiktsbild på chefen för Centralkriminalpolisen, Robin Lardot
Bildtext CKP:s chef Robin Lardot avhölls från sin tjänst i september.

Centralkriminalpolisens Robin Lardot, Helsingforspolisens Lasse Aapio och före detta polischefen Jukka Riikonen ska i dag höras i rättsprocessen där flera högt uppsatta poliser anklagas för brott mot tjänsteplikt. Alla tre nekar sin skuld.

Enligt åklagaren har cheferna i tidigare uppdrag inte gjort sin plikt genom att inte reagera på Jari Aarnios uppenbart olagliga förfarande i tjänst – trots att de vetat om att han inte följt protokollen.

Drogpolisens ex-chef Aarnio är numera dömd för att ha lett en stor knarkliga medan han var chef för knarkenheten vid Helsingforspolisen.

Enligt Lardot, Aapio och Riikonen har laglighetsövervakning (av Aarnio i det här fallet) inte varit en av deras arbetsuppgifter. Åklagaren menar att männen nog vetat om att informationsgången vid Helsingforspolisen inte fungerade som den skulle men att de inte gjorde något åt saken.

Männen hävdar ändå att de inget visste och att regelverkets otydlighet är orsaken. Enligt männen kan man inte följa ett regelverk som inte kan tydas.