Serbisk nationalistledare invald i Bosniens presidentråd - befaras förvärra etniska motsättningar
Den bosnienserbiska nationalistledaren Milorad Dodik och Sefik Dzafevoric som representerar republikens bosniaker (muslimer), har valts in i Bosnien-Herzogivnas presidentråd.
Den moderata kroaten Zeljko Komsic blir presidentrådets tredje medlem.
Komsic har suttit i presidentrådet i två mandatperioder tidigare medan Dodik och Dzafevoric är nya medlemmar.
Komsic besegrade den kroatiska nationalisten Dragan Covic, som anklagade Komsic för att ha vunnit med hjälp av muslimska röster.
Covic har representerat kroaterna i rådet sedan år 2014 och blir nu alltså av med sin plats trots att han representerar koraternas största parti HDZ.
Covic underströk att han vann en majoritet av kroaternas röster medan Dzafevoric vann valet med hjälp av bosniaker, det vill säga muslimer.
- Dessa resultat kan skapa en kris utan motstycke i Bosnien-Herzegovina, varnade Covic efter valet.
Val enligt etnisk identitet
Dodik är känd som en prorysk och proserbisk nationalist och valet av honom befaras splittra presidentrådet ytterligare.
Han har länge talat för att den Serbiska republiken skall bryta sig ur Bosnien och ansluta sig till Serbien.
- Min första prioritet är serbernas och den Serbiska republikens intressen, sade Dodik då han höll sitt segertal i Banja Luka.
Presidentvalet sågs som ett led i Bosniens försök att överbrygga etniska motsättningar vilket eventuellt kunde leda till en ansökan om medlemskap i EU.
Kandidaternas kampanjer byggde ändå på nationalistiska teman och etnisk identitet som tidigare.
Svårt att samarbeta
1,7 miljoner eller 53 procent av väljarna deltog i presidentvalet och i parlamentsvalet i Bosniens två autonoma regioner: den Serbiska republiken samt Federationen Bosnien och Herzegovina.
Partierna grälade inför valet om nya vallagar som skulle ha befäst det nuvarande läget där folk i praktiken röstar enligt etnisk identitet.
Grälet lever vidare och befaras leda till att det bli svårt för Federationens överhus att inleda arbetet på grund av motstättningarna mellan kroaterna och bosniakerna i deras gemnsamma autonoma parlament.
Enligt folkräkningen från år 2013 var hälften av Bosniens drygt 3,5 miljoner invånare bosniaker, 35 procent var serber och drygt 14 procent var kroater