Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu får passagerarna säga sitt innan förbindelsebåtar upphandlas

Från 2018
Färjan Viken i Granvik.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Närings-, trafik- och miljöcentralen går in för nya rutiner inför upphandlingar av skärgårdens förbindelsebåtar.

Från och med nu ska de som använder båtarna höras som experter för att nya båtar på bästa möjliga sätt ska passa användarnas behov.

Samtidigt får skärgårdsborna bättre insyn i upphandlingsprocessen och de utmaningar som ingår i processen.

Kurt Kronehag på Björkholm har långt perspektiv på förbindelsebåtstrafiken och är en av de skärgårdsbor som är beroende av MS Viken i Pargas ruttområde.

Han tycker att det hela är en mycket bra idé, men att det egentligen inte är något nytt.

– Vi har här på södra linjen praktiserat det här systemet redan i flera omgångar och försökt få till stånd en diskussion mellan NTM-centralen och användarna. Vi har fört fram våra åsikter om vad som behövs. Man har försökt uppfylla våra önskemål.

Kurt Kronehag på Björkholm
Bildtext Kurt Kronehag
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Kronehag är nöjd med det arbete som Sirpa Vanhala gjorde på NTM-centralen för att få förbindelsebåtstrafiken att fungera, men säger att hennes överordnande där antagligen inte lyssnade till den respons som hon förde vidare.

– Jag hoppas faktiskt att de på NTM-centralen lyssnar på oss. Det är vi som har erfarenhet av trafiken och det är vi som vet hur den bör skötas. Sirpa Vanhala som tjänsteman kände till problemen.

Ger nya synvinklar

Jari Neminen har tagit över ansvaret för förbindelsebåtarna och är sedan i fjol sakkunnig inom skärgårdstrafiken på NTM-centralen.

Han har åkt omkring med förbindelsebåtarna för att bekanta sig med dem och höra människorna som är beroende av dem. Under turen med MS Viken fick han också höra Kurt Kronehags och andra passagerares åsikter.

Förbindelsebåten Viken som Kronehag använder finns på rutten i åtminstone tre år till, sedan är det aktuellt med upphandling.

Utörutten och Velkuarutten står näst i tur för upphandlingar, det sker nästa år.

Jari Nieminen säger att det skulle vara väldigt bra om de på NTM-centralen fick höra vilka önskemål skärgårdsbor, företagare och fritidsboende har.

– Den nya modellen är bra, jag tycker den ger mycket mera rum för nya synvinklar. Den är bättre för både oss och för skärgårdsborna som i rätt tid kan säga om sina önskemål och behov.

Diskussion om artikeln