Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skall man stå, sitta eller gapa mycket? - här är sångpedagogens bästa tips för att lära dig sjunga

Från 2018
En pojke som sjunger.
Bildtext Öppna munnen ordentligt när du sjunger för att få mera volym.
Bild: Pixabay

Drömmer du om att kunna sjunga bättre eller starkare? Eller har du alltid undrat om man ska stå eller sitta då man sjunger? Sofie Gammals träffar sångpedagog Emilia Skaag för att lära sig vad som är viktigt att tänka på när man sjunger.

Jag träffar Emilia Skaag på Musikinstitutet Kungsvägen där hon jobbar som sånglärare. Jag är här för att få en sånglektion och väntar med iver på vad hon har att säga om min röst. Samtidigt är jag nog lite nervös också. Jag ska sjunga för en person jag inte träffat tidigare och dessutom kommer det att sändas i radion för hela Svenskfinland. Hjälp, vad har jag gett mig in på?

Jag tycker om att sjunga och sjunger ibland bakgrundssång i bandet jag spelar i. Men jag får alltid höra att jag måste sjunga starkare för att jag inte hörs. Men jag sjunger ju så starkt jag bara kan, eller?

Jag hoppas Emilia ska kunna hjälpa mig. Förhoppningsvis får jag några tips om hur jag kan sjunga för att min röst åtminstone ska höras när jag sjunger en av stämmorna till låten Africa av Toto, som vi spelar med mitt band.

Emilia Skaag med en mikrofon i handen
Bildtext Sångpedagog Emilia Skaag berättar att volymen är A och O när man börjar sjunga
Bild: Sofie Gammals / Yle

Jag harklar mig och sjunger försiktigt en del av sången Vem kan segla förutan vind.

- På en skala från ett till tio sjunger du med en volym på ungefär fyra, säger Emilia och ber mig sjunga starkare.

Menar hon allvar? tänker jag för mig själv. Bara fyra av tio. Ingen chans att min röst klarar av att sjunga dubbelt starkare.

Hon säger att det går bra att sitta när man sjunger. Jag sträcker lite på ryggen och försöker sjunga med mera volym. Jag får lite mera ljud ur mig men skillnaden är inte så stor.

Förvandla rösten till metall

För att kunna sjunga starkare är det viktigt att öppna munnen ordentligt, berättar Emilia.

- Ahaaaa, eheee, okeeej, sjunger vi för att öppna upp rösten och jag försöker öppna munnen så mycket jag kan.

Jag märker att jag nog är kapabel att få mera ljud ur mig än jag har trott. Men kommer jag att kunna sjunga fullständiga ord och meningar med samma volym som jag just har åstadkommit?

När jag har gapat och klämt ur mig olika vokalljud är det dags för nästa steg. Att jobba med stödet.

För att få ännu mera volym måste man bli av med luften så att rösten låter metallisk, som Emilia kallar det. Luften gör så att sången låter mjuk.

- Volym och luftighet är sångtekniskt ett stort fel. Det kan börja klia och kittla i halsen eller så börjar man hosta, säger Emilia.

Emilia berättar att ett bra stöd är viktigt för att lufttrycket från lungorna mot stämbanden inte ska bli så kraftigt. Ett kraftigt lufttryck kan göra det svårt för stämbanden att bilda en ton.

- Din bröstkorg ska vara stor och bred och ryggen ska också kännas bred. När du sjunger på utandningen så sjunker du inte ihop så att all luft går ur kroppen utan försöker hålla luften inne så länge som möjligt.

En fågel som sjunger
Bildtext Följ Emilias tips och kanske du blir den sångfågel du alltid drömt om
Bild: Pixabay

Vam kan sagla faratan vand

För att kunna öppna upp ordentligt är det lättare att sjunga på vokaler och därför får jag sjunga Vem kan selga förutan vind på “A-språket”. Vam kan sagla faratan vand.

Det här påminner mig om en modersmålslektion i skolan när vi skulle prata på "A-språket, E-spåket, I-spåket" och så vidare. Jag minns inte varför vi gjorde det, men det kändes obekvämt. Lika obekvämt känns det när jag ska sjunga på "A-språket".

Men efter en stund får jag sjunga sången med riktiga ord. Jag märker stora framsteg, min röst är betydligt starkare än första gången jag sjöng Vem kan segla förutan vind.

Jag inser att min röst alltid har varit väldigt luftig när jag har sjungit. Dessutom har jag aldrig tänkt på att använda stödet och öppna min bröstkorg. För att inte tala om hur lite jag öppnar min mun när jag sjunger.

När jag kommer hem sprudlar jag av iver och sjunger i flera timmar. Kanske jag kan bli den sångfågel jag alltid drömt om. Åtminstone kan jag äntligen bli hörd på bandövningarna.

Jag måste bara fortsätta öva. Förlåt alla mina grannar!

Fem tips för att öva upp din sångröst

1. Använd volym
Våga sjung ut och använd volym i din sång. Det är lättare att kontrollera sången och vad som händer i kroppen om man sjunger med stark volym.

2. Öppna munnen
Öppna munnen ordentligt för att få mera volym.

3. Använd stödet
Öppna bröstkorgen och känn dig bred i axlar och rygg.

4. Det ska kännas bra
Du behöver inte gå till en sångexpert som säger att du är bra eller dålig. Du vet och kan själv känna efter om det känns bra för dig när du sjunger.

5. Sjung mycket
Öva, öva och öva.

Vill du också öva din sångröst? Följ tipsen och berätta i kommentarsfältet hur det gick för dig!

Diskussion om artikeln