Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Primitiva UFC stal uppmärksamhet i veckoslutet: "Man vill helst inte titta, men man kan heller inte låta bli"

Från 2018
Uppdaterad 08.10.2018 14:56.
McGregor mot Nurmagomedov vid UFC229.
Bildtext McGregor mot Nurmagomedov vid UFC229.
Bild: 2018 Josh Hedges/Zuffa LLC

En skandalmatch. Pandemonium och kaos. Väldigt lite av rubrikerna kring helgens stora UFC-möte mellan Conor McGregor och Khabib Nurmagomedov handlade om hur det gick i själva matchen. Händelserna i Las Vegas får även Yle Sportens podd att hoppa på tåget.

Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi kör denna vecka undantagsvis podden som en duo och tar fasta på den stora kampsportsdiskussionen som präglade veckoslutet.

Avsnitt 28: UFC – toppidrott eller show? Eller både och?

37:09

Khabib Nurmagomedov besegrade Conor McGregor i det upphaussade UFC-mötet.

McGregor gav upp i den fjärde ronden och strax därpå hoppade den ryska mästaren ut ur ringen och började slåss med irländarens team i publikhavet.

– Ja, Nurmagomedov skämde ut sig. Ja, hans medhjälpare som attackerade McGregor skämde ut sig än mer. Men det finns ännu två parter som måste bära hundhuvudet. Den ena är nog Conor McGregor och den andra är UFC som organisation med Dana White i spetsen, inleder Vuojärvi.

Hans poäng är att McGregors uttalanden inför mötet med Nurmagomedov och snack i pressen går över alla gränser för vad som är acceptabelt.

– Allt det här tycks UFC-ledningen bara ha svalt med hull och hår. Det finns någonstans en gräns för vad som hör till trash talk. Redan i våras hände incidenten när McGregor angrep Nurmagomedovs buss och den utnyttjade UFC för att sälja fler pay-per-view abonnemang.

Conor McGregor nere för rkäning mot Khabib Nurmagomedov.
Bildtext McGregor nere för räkning.
Bild: GETTY IMAGES ©SPORTSFILE

– UFC gjorde ingenting för att gjuta olja på vågorna, man gav istället djävulen lillfingret och hällde mer bensin på elden. Slutresultatet såg vi igår, menar Vuojärvi.

"Det här spelar rakt i fickan på UFC"

Koivukangas påpekar upprepade gånger att det som händer i ringen klassas som toppidrott medan det som sker i anknytning till matcherna om och kring mer och mer börjar likna showbrottning.

– Det som händer i ringen kan jag fascineras av. Jag minns att man redan som barn var nyfiken på vilken fighter skulle klara av vilken fighter om de gick en match. Vad skulle hända om man just blandade utövare av olika kampsporter, och det gör ju MMA. Den idrottsliga aspekten är sund, det är väl övervakat och reglerat ända till sista detalj, säger Koivukangas och fortsätter.

– När det sedan spårar ur tappar organisationen kontrollen, men ändå spelar det finansiellt rakt i fickan på UFC. Conor McGregor har varit affischnamnet för alla de största UFC-galorna mätt i försäljning och twittrade redan efter matchen om en potentiell ny omgång med sin nya Ivan Drago-antagonist.

Vuojärvi frågar sig också huruvida UFC 229 alls hade varit på tapeten i det 28:e avsnittet av Yle Sportens podd ifall det hela inte hade spårat ur i slutet på matchen.

– Inte en chans. Nej. Aldrig i livet hade vi tagit upp ämnet som sådant rent idrottsligt, det är inte kärnverksamhet för Yle Sportens public service-podd. Det ligger långt ifrån oss, säger Koivukangas och vidareutvecklar.

Conor McGregor mot Khabib Nurmagomedov.
Bildtext UFC 229 urartade i kaos.
Bild: 2018 Getty Images

– Däremot ligger det väldigt nära till hands att prata om fenomenet och ta fram pekpinnen och agera moralens högväktare. Samtidigt kan jag inte komma ifrån hur det rent idrottsligt är häftigt, det som händer inne i ringen. Det händer förvånansvärt ofta att jag blir och ser på MMA, inte så att jag aktivt uppsöker det, men när det pågår en sändning är jag fast.

– Det så himla primitivt. Någonstans tror jag att det talar till grottmannen i oss. Jag följer inte grenen nitiskt men jobbade med det i helgen. Det handlar om att man helst inte skulle vilja titta, men man kan heller inte låta bli, avrundar Vuojärvi.

Formel 1 och fyra frågor

I den andra halvleken diskuterar Koivukangas och Vuojärvi eventuellt för sista gången i år motorsport och Formel 1.

Inledningsvis tar duon fasta på fenomenet med stallorder och landar vid en av Koivukangas skriven hyllningshaiku till Kimi Räikkönen.

I den sista och tredje halvleken kom tätstriden i Premier League och eventuella drömgäster i podden upp till diskussion.

Det 28:e avsnittet av podden genomfördes undantagsvis utan någon gäst.

Vad handlar det om?

Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.

Varje vecka medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.

Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och på Spotify.

Tidigare avsnitt (1–62)

Diskussion om artikeln