Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

2000 liter brännolja rann ut i Närpes – anmälan kom in för sent

Från 2018
Uppdaterad 08.10.2018 15:56.
Träd i höstskrud intill vattendrag
Bildtext Närpes å rinner strax intill den läckagedrabbade gården.
Bild: Yle/Maria Wasström

Stora mängder lätt brännolja har runnit ut vid en bondgård i Närpes. En del av oljan har redan runnit ut i närliggande Närpes å.

Något har gått fel efter att man på söndagen på gården har tankat någon form av fordon eller maskin med brännolja, beskriver jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.

- Utrustningen har varit bristfällig och en slang som löper från behållaren med bränsle har efteråt kommit loss och legat och pumpat ut olja på marken, säger Isomöttönen.

Då Österbottens räddningsverk fick larmet var klockan elva på måndag förmiddag, trots att läckaget upptäcktes minst tre timmar tidigare.

- Detta borde ha rapporterats raka vägen till nödcentralen, nu dröjde det oskäligt länge före vi fick larmet och skadan är redan skedd.

Förorenar Närpes å

Gården där läckaget inträffat ligger på Korpbäcksvägen i Pörtom, inte långt från gränsen till Jurva. Strax intill rinner Närpes å.

- En del olja har dessvärre redan nått ån och vi jobbar nu febrilt för att förhindra att mer rinner ut, säger Ville Isomöttönen.

Bland annat har man placerat ut dammkonstruktioner för att förhindra spridning. Lätt brännolja är kladdig, smutsig och svårhanterlig, beskriver Isomöttönen.

I det här skedet är det omöjligt att uppskatta hur mycket av oljan som runnit ut i ån.

- Det kan vi inte säga i nuläget. Totalt är läckaget 2000 liter stort, men det mesta har ju hamnat på marken.

Arbetet med att städa upp efter olyckan har inletts, men kommer att räcka länge.

- Just nu utreder vi vad som ska bli nästa steg. Vi ska säkert ha hit en grävmaskin för att ta bort en del, annat måste vi gräva bort för hand.

Borde ha gått att förhindra

Ville Isomöttönen säger inledningsvis att läckaget borde ha gått att förhindra.

- Det här ser ut som den sortens mänskliga misstag som man hade haft chans att undvika. Med bättre utrustning och bättre rutiner hade vi kanske inte behövts här idag.

Enligt Isomöttönens bedömning handlar det om en stor miljöolycka.

- Det måste utredas exakt hur förorenad marken blivit. Det efterföljande arbetet kommer sannolikt att räcka månader, säger Isomöttönen.

Ansvar för bekämpningen överförs troligen till Närpes stad på tisdagen.

Diskussion om artikeln