Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rapport: Tiotals finska landslagsspelare har upplevt trakasserier – fotbolls- och ishockeydamerna mest utsatta

Från 2018
Uppdaterad 08.10.2018 19:36.
Bild på ett omklädningsrum.
Bildtext Bild på ett omklädningsrum.
Bild: Vitaly Timkiv / TASS / All Over Press

En tiondel av fotbolls- och hockeyspelarna i de finska landslagen uppger att de blivit sexuellt trakasserade eller trakasserade på grund av sitt kön. Det visar en utredning av Finlands centrum för etik inom idrotten.

FCEI har kartlagt omfattningen av trakasserier i finska landslag.

Under sommaren fick FCEI nästan 500 svar av ishockey- och fotbollsspelare och den responsen har nu sammanfattats i en rapport. En tiondel av spelarna uppger att de i idrottssammanhang har blivit trakasserade sexuellt eller på grund av kön.

Av de 496 som svarade hade 54 stycken (11 procent) fallit offer för eller observerat trakasserier under sin spelarkarriär – 19 av dessa i landslagssammanhang. Den största delen av trakasserierna har skett utanför landslagsverksamheten.

Fotbollsdamerna svarade flitigt

I damernas fotbollslandslag svarade flest, hela 89 procent, medan fotbollspojkarna (39 procent) var sämst på att delge sina erfarenheter. Av fotbollsherrarna svarade 65 procent, av hockeyherrarna 41 procent och av hockeydamerna 75 procent.

Av spelarna i damernas hockeylandslag har 23 procent fallit offer för eller lagt märke till trakasserier, medan siffran för spelarna i damernas fotbollslandslag var 19 procent. På herrsidan var andelarna 1 procent för hockeylandslaget och 3 procent för fotbollslandslaget.

11 personer har i landslagssammanhang under tidsperioden 2017–2018 upplevt trakasserier på grund av sitt kön. Samtliga var kvinnor som rapporterade att de trakasserats av män. Den vanligaste orsaken var att kvinnornas förmåga eller egenskaper ifrågasatts på grund av deras kön.

Så här gjordes undersökningen

• Finlands centrum för etik inom idrotten har skickat ut en elektronisk enkät till dam-, herr-, flick- och pojklandslagsspelare i fotboll och ishockey.
• Spelarna har representerat Finland mellan 2017 och 2018.
• Sammanlagt 907 spelare fick möjlighet att delta och 496 eller 55 procent svarade.

Läs rapporten på FCEI:s hemsida.

Sammanfattningen korrigerad klockan 19.36.

Diskussion om artikeln