Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Aino Luoma från Vasa simmade, cyklade och sprang sig till VM i Ironman

Från 2018
Aino Luoma kommer in för växling till cykling.
Bildtext Aino Luoma under Sun City Triathlon i Vasa 2015.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På söndagen gjorde Aino Luoma sin första hela Ironman-tävling någonsin – i Barcelona – och blev bäst av samtliga damer oavsett åldersgrupp.

En Ironman-tävling i triathlon består av 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och ett maraton. Luoma kom i mål på tiden 9.27,13, vilket skulle ha gett en femteplats i Pro-klassen.

Söndagens lopp var Luomas första hela Ironman. Tidigare har hon deltagit i VM i Ironman 70.3, som i praktiken är en halv Ironman.

Luoma är nöjd över söndagens resultat.

- Lite nervöst var det för hur bra man skulle orka. Men det gick egentligen bra från start till mål.

Det var jättehöga vågor och nästan storm, så sikten var jättedålig. Det var nästan svårt att ta sig ut i vattnet för att vågorna sköljde en tillbaka.

Luoma hade förväntat sig bättre tid för simningen, men väderomständigheterna gjorde simningen till en utmaning.

- Det var jättehöga vågor och nästan storm, så sikten var jättedålig. Det var nästan svårt att ta sig ut i vattnet för att vågorna sköljde en tillbaka.

Värmen blir en utmaning på Hawaii

Luomas goda resultat innebär att hon kvalificerat sig för Ironman VM 2019 i Hawaii. Ett lopp där hon ställer höga mål.

- Skulle vara fint att vara bland topp tre, men topp tio är kanske ett realistiskt mål. Fastän man är i sitt livs form kan det alltid hända något haveri i en sådan här tävling, man får punktering eller blir illamående.

En av utmaningarna med Ironman på Hawaii är värmen.

- Temperaturerna är mycket varmare där och jag vet med mig själv att om det är lite för varmt så dödar det genast stegen och orken i löpningen. Man måste träna på att tåla värmen bra.

Aino Luoma sysslar med triathlon.
Bildtext Aino Luoma kommer träna för att tåla värmen i Hawaii.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

Luoma kommer, liksom tidigare, att delvis resa utomlands för att träna, men nu kanske åka till ställen som är varmare för att förbereda sig på värmen.

- Och vad man kan göra i Finland är att träna med för mycket kläder på.

Känslan vid målgången driver

Luoma jobbar till vardags som läkare vid Vasa centralsjukhus och även om hon medger att det ibland känns motigt med all träning, lyckas hon hitta motivation.

- Speciellt under löpningen funderar man många gånger ”Varför gör man det här frivilligt?” Det är helt hemskt, man är trött och slut och vill helst lägga sig ner. Men sen när man är i mål är det så fin känsla. Det är någon form av eufori som det är i triathlon.

- Och det är nog sällan man ångrar efter en träning att man gjort den.

VM i Ironman hålls på Hawaii i oktober nästa år.