Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre journalister mördade i EU-länder efter korruptionsrapportering – ”det är så lönsamt att priset för att döda en journalist bleknar i jämförelse”

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 09:09.
Protestanter tänder ljus vid en minnesstund för den mördade journalisten Viktoria Marinova, Sofia, Bulgarien 8 oktober 2018
Bildtext Demonstranter tänder ljus vid en minnesstund för den mördade journalisten Viktoria Marinova, Sofia, Bulgarien 8 oktober 2018

Tre journalister som har avslöjat omfattande korruptionshärvor har mördats i EU-länder på under ett år. Det riskerar att leda till självcensur, att missbruket går orapporterat, säger Jonathan Lundqvist vid Reportrar utan gränser.

Den bulgariska journalisten Viktoria Marinova hittades död i en park i staden Ruse på lördag.

Hon hade misshandlats till oigenkännlighet, våldtagits och enligt myndigheterna troligen kvävts ihjäl.

Myndigheterna i Bulgarien menar att det inte ännu har hittats någon koppling mellan mordet och Marinovas rapportering, men hennes kolleger håller inte med.

Bulgariska journalisten Viktoria Marinova.
Bildtext Viktoria Marinova hittades dödad i en park i staden Ruse. Kvällen före hade hon rapporterat om korruptionsskandaler och förskingring av EU-medel i sitt program på tv-kanalen TVN.
Bild: EPA-EFE/TVN RUSE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

I den sista rapporten Marinova gav på tv-kanalen TVN intervjuade hon flera andra journalister som hade rapporterat om korruption och förskingring av EU-medel i Bulgarien.

Flera affärsmän och politiker utpekas för delaktighet i härvan och en av journalisterna som intervjuades av Marinova säger att det nu är uppenbart att deras oro före avslöjandena var befogad.

- Mordet på Viktoria, det brutala sätt hon dödades på, var en ren avrättning. Det var ämnat som ett exempel, som en varning, säger journalisten Asen Yordanov till AFP.

Tredje journalistmordet med korruptionskopplingar

- Det här är det tredje mordet vi ser på tolv månader i Europa, på den kontinent som tidigare var den allra säkraste för journalister. Och det är otroligt oroväckande, säger Jonathan Lundqvist på svenska Reportrar utan gränser.

De två andra morden Lundqvist hänvisar till är de på Daphne Caruana Galicia på Malta och Jan Kuciak i Slovakien.

Den gemensamma nämnaren till mordet på Marinova är korruptionsrapporteringen.

Flera människor har åtalats för de två första morden men ingen har ännu fällts och i ingetdera fall har myndigheterna åtalat någon för att ha beställt eller beordrat morden.

Det finns en klar koppling mellan bristen på straff för morden på journlaister och korruption, menar Lundqvist.

- Pressfriheten är allt hårdare ansatt i Europa under de senaste åren i allmänhet. Men det verkar som om den här typens rapportering i synnerhet är extra känslig, säger Lundqvist.

Makt och pengar

Lundqvist säger att det verkar som om det finns mycket mer korruption i EU-länderna än vad många har vågat tro.

Då det plötsligt har funnits stora pengar i omlopp, i form av EU-bidrag till olika bygg- och infrastrukturprojekt, har det lockat till sig gott om människor som vill missbruka systemet.

- Det har blivit så lönsamt att vara korrupt att priset för att döda en journalist bleknar i jämförelse, att man gör den avvägningen att det lönar sig, säger Lundqvist.

Journalister är till syvende och sist bara människor som alla andra. Om man sitter och funderar på om man ska fortsätta gräva i något som kan leda till att man själv eller ens familj råkar illa ut, eller vända blad och skriva om något annat är risken stor för att man medvetet eller omedvetet börjar sky de känsliga ämnena.

Jonathan Lundqvist

Lundqvist påpekar att det på många håll i världen i princip är straffritt att mörda journalister, få mördare identifieras och fälls.

Det beror på att korruptionen både berör de ekonomiska och politiska makthavarna, som håller varandra om ryggen.

- Det finns i alla de här länderna, men blir väldigt tydligt just på Malta, att den ekonomiska och politiska makten har vuxit ihop, säger Lundqvist.

Straffriheten riskerar att leda till självcensur

Om straffriheten får slå rot också i Europa och EU-länderna säger Lundqvist att det kommer att få svåra och långtgående följder.

- Det här är ju så klart i första hand en tragedi för den berörda familjen, men det är också en tragedi för pressfriheten i Bulgarien och i Europa. För vi vet att det leder till självcensur, säger Lundqvist.

Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser
Bildtext Jonathan Lundqvist, Reportrar utan gränser
Bild: Anders G Warne

Straffriheten leder alltså i förlängningen till att korruption eller maktmissbruk går orapporterade.

- Journalister är till syvende och sist bara människor som alla andra. Om man sitter och funderar på om man ska fortsätta gräva i något som kan leda till att man själv eller ens familj råkar illa ut, eller vända blad och skriva om något annat är risken stor för att man medvetet eller omedvetet börjar sky de känsliga ämnena.

Om journalister börjar tysta sig själva i rädsla för konsekvenserna kommer missbruket och korruptionen troligen att få florera ännu friare än idag.

- Det betyder ju att vi inte har möjligheten att rätta till de här massiva problemen så uppenbarligen finns och då har vi mycket större problem än vad ett enskilt journalistmord är, säger Lundqvist.

EU handfallet inför journalistmorden och korruptionen

Framförallt i Slovakien har mordet på Jan Kuciak lett till stor uppståndelse, premiärminister Robert Ficos avgång och flera åtal.

Plakat under folksamlingar i Slovakien, mars 2018. På plakaten syns bilder på premiärminister Robert Fico och inrikesministern Robert Kalinak. Protesterna började efter mordet på Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova.
Bildtext Plakat under folksamlingar i Slovakien, mars 2018. På plakaten syns bilder på premiärminister Robert Fico och inrikesministern Robert Kalinak. Protesterna började efter mordet på Jan Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova.

På EU-nivå har ändå reaktionen och framförallt förslagen till åtgärder varit lama.

Vi pratar korruption och politik och sammanblandningen av dem. Då finns risken för att det egna landet inte kan genomföra en utredning som kan utpeka den politiska eller den polisiära nivån.

Jonathan Lundqvist

Det beror enligt Lundqvist troligen på att morden, och de problem som ligger bakom dem, har tagit EU-höjdarna på sängen.

- Det här är ju en ny verklighet även för EU. Brottsbekämpning är generellt en nationell angelägenhet som EU inte ska lägga sig i, säger Lundqvist.

Men om politiker eller tjänstemän är inblandade finns en risk för att morden eller korruptionen aldrig åtgärdas.

- Vi pratar korruption och politik och sammanblandningen av dem. Då finns risken för att det egna landet inte kan genomföra en utredning som kan utpeka den politiska eller den polisiära nivån.

- Då kanske det skulle vara bättre att kunna flytta utredningen av vissa typers brott till åklagare på en överstatlig nivå, som kunde utreda dem på ett så rättssäkert sätt och på ett sätt som inte skulle vara beroende av dem som kanske är delaktiga i korruptionen, säger Lundqvist.

Gör avslöjanden oberoende av den enskilda journalisten

Något sådant överstatligt EU-organ kanske aldrig blir av och skulle troligen möta en hel del motstånd på olika håll i unionen.

Men Lundqvist menar att det finns andra metoder som kunde göra det ineffektivt att mörda journalister.

- Man försöker ju tysta dem som ställer de kritiska frågorna och som försöker hitta sanningen.

Morden har hittills riktat sig mot individer som har stått för rapporteringen, men till exempel i Jan Kuciaks fall ledde det inte till att hans rapportering kunde tystas.

Projektet OCCRP, som består av journalister som i samarbete bevakar organiserad brottslighet och korruption, publicerade Kuciaks rapport efter hans död.

Om man då vet att allt material finns sparat på ett ställe där kollegerna kommer åt dem, att man kommer att bli avslöjad oberoende, så hoppas vi kunna ta bort incitamenten för morden ... så långt det går, åtminstone.

Jonathan Lundqvist

- Här försöker ju vi, bland andra, bekämpa det här också genom att få de potentiella förbrytarna att veta att det inte spelar någon roll om man skjuter en journalist. Någon annan kollega kommer att ta vid där den mördade slutade, säger Lundqvist.

Blommor och porträtt för att hedra den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Bilden från december 2017
Bildtext Blommor och porträtt för att hedra den mördade maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia. Bilden från december 2017

Motivet till att mörda journalister är att försöka tysta dem och trycka undan deras rapportering.

Om mordet inte lyckas förhindra avslöjandena försvinner motivet.

- Om man då vet att allt material finns sparat på ett ställe där kollegerna kommer åt dem, att man kommer att bli avslöjad oberoende, så hoppas vi kunna ta bort incitamenten för morden ... så långt det går, åtminstone, säger Lundqvist.

Diskussion om artikeln