Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Slutnotan för Logomobron har ökat med nästan sju miljoner: "Det ska inte vara så här, men det är svårt att blåsa av allt nu"

Från 2018
Animation av den planerade Logomo-bron
Bildtext Animation av den planerade Logomobron.
Bild: Åbo stad

Den nya Logomobron i Åbo får kosta 13,5 miljoner euro. Det beslutade stadsstyrelsen på sitt möte på måndagen.

Summan har stigit avsevärt jämfört med de 6,9 miljoner euro som fastighetsaffärsverkets direktion beslöt om i mars förra året. Yle Åboland rapporterade även nyligen om att Logomobron står färdig först i slutet av nästa sommar.

- Man har fått justera helheten och det har lett till både fördröjningar och en höjning av priset. Problemet här är att bygget påbörjades innan planerna var klara och därför är det svårt att blåsa av allt nu, säger stadsstyrelsemedlem Mikaela Sundqvist (De gröna) och tillägger:

- Det ska inte vara så här och det är allt för många projekt i Åbo som har fått justeras. Lärdomen borde vara att man inte ska börja med ett projekt innan planeringen är färdig.

Ärendet går nu vidare till stadsfullmäktige.

Stadsdirektör eller borgmästare i Åbo?

Stadsstyrelsen behandlade även frågan om vem som ska leda den styrgrupp som ska se över ledningsmodellen för Åbo stad. Det vill säga om Åbo ska fortsätta ha en stadsdirektör eller om staden ska gå in för en borgmästarmodell.

Frågan ledde till en omröstning i stadsstyrelsen. Efter en jämn omröstning som slutade 7-7 gick uppdraget till stadsstyrelsens ordförande, Samlingspartiets Lauri Kattelus, vars ordföranderöst avgjorde till hans fördel.

Senast den sista mars nästa år ska styrgruppen föreslå hur Åbo stad ska ledas i framtiden.

Diskussion om artikeln