Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ungdomar om klimatförändringen: “Känns som att vuxna sopar problemet under mattan”

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 00:34.
Unga om klimatförändringen: "Känns som att vuxna sopar problemet under mattan" - Spela upp på Arenan

FN:s specialrapport visar att mänskligheten står inför stora problem om vi inte lyckas begränsa den globala uppvärmningen. Studerande vid Tölö gymnasium oroar sig för att vuxna inte tar problemen på allvar.

- Folk tar inte det här på allvar. Folk förstår ju inte att det här på riktigt är ett problem, säger Jenny Aminoff.

- Man bara säger att man gör det senare men sen har det kommit till den punkten att det är för sent. Ännu är det inte helt för sent, men snart, säger Antar Mountassir.

- Det känns lite som att alla vuxna sopar problemet under mattan. De tänker att resten kan ta hand om det sedan för jag dör ju ändå snart så det är inte mitt problem. Vilket ju är jättedåligt, förklarar Isabelle Wahlroos.

Efterlyser rejälare tag

Wahlroos konstaterar att det inte är så mycket man som gymnasiestuderande kan göra åt problemet

Hon får medhåll av Aminoff som tycker det är dags för de stora aktörerna att göra de tuffa valen.

- Alla måste samarbeta, länderna måste göra något. Bara för att jag sorterar mitt bioavfall betyder det inte att vi nu klarar av det här. Alla de som påverkar klimatet mest, det är de som måste göra brutala val.

Oro sig för hur det ska gå med generationer

Klimatförändringen är något som oroar ungdomarna trots att den inte syns i deras vardag just nu.

- Nog är det alltid med i tankarna. Vad händer månne i nästa generation? Med våra barn eller deras barn. Finns det alls några isar kvar eller hur ser världen ut? funderar Wahlroos.

- Om det blir så att en massa människor måste fly från sina hem så kommer det att rubba hela samhället på ett jättekonstigt sätt. Allt kommer att bli helt kaos. Plötsligt ska 20 miljoner flytta från sina hem på grund av översvämning eller något, säger Aminoff.

- Och även om vi lever i Finland där det är jättekallt, regnigt och blåsigt och så vidare så kommer klimatförändringen ändå drabba alla, trots att man inte tror det, säger hon.

Diskussion om artikeln