Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Andra misstänkta i mordförsöket i Salisbury är militärläkare Mishkin i GRU

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 06:52.
Brittisk polis gav ut fotografier av två ryska medborgare som har efterlysts internationellt, misstänkta för mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter Julia
Bildtext "Alexander Petrov" till höger är egentligen militärläkare Alexander Mishkin,enligt Bellincgat. Den andre misstänkta lär vara överste Anatolij Chepiga
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE /

Den andra misstänkta ryska agenten i giftattacken i Salisbury i våras har identifierats som militärläkare Alexander Mishkin.

Mishkin besökte Storbritannien och Salisbury med en annan rysk man i mars, vid tidpunkten för mordförsöket på den förre dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Han reste under namnet "Alexander Petrov", men heter egentligen Alexander Mishkin, enligt den undersökande journalistbyrån Bellingcat

Brittiska Bellingcat utpekade förra månaden den andre misstänkta mannen som överste Anatolij Chepiga i Rysslands militära underrättelsetjänst GRU.

Journalisterna i Bellingcat säger sig ha identifierat bägge män genom så kallade öppna källor som fotografier, passkopior, adresser och telefonnummer som kan utredas bland annat via nätet.

Bellingcat har också fått tag på vittnen som kan bekräfta männens identitet.

Journalisten Eliot Higgins som också kallar sig "den grå musen" grundade Bellingcat år 2014
Bildtext Journalisten Eliot Higgins som också kallar sig "den grå musen" grundade Bellingcat år 2014
Bild: EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Besökte Ukraina flera gånger

Alexander Mishkin lär ha rekryterats av GRU då han slutförde sina studier i medicin. Han har besökt Ukraina flera gånger, även år 2013 då landet skakades av oppositionsprotester

Bellingcat har också gett ut tre fotografier av Mishkin, inklusive hans riktiga passfoto.

Det tog längre att identifiera Mishkin än Chepiga, eftersom hans digitala fotspår inte är så omfattande som Chepigas som tros ha lett mordförsöket den fjärde mars i år, då Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa på en parkbänk i Salisbury.

De togs in på sjukhus där man snabbt slog fast att de hade förgiftats med nervgiftet Novitjok, som utvecklades och tillverkades i tiderna i Sovjetunionen.

Männen misstänks alltså för mordförsöket på far och dotter Skripal, men också för dråp eller mord, eftersom en brittisk kvinna avled efter att ha kommit i kontakt med Novitjok, som "Boshirov" och "Petrov" tros ha haft i en parfymflaska som de slängde bort.

De två misstänkta ryska männen fotograferade av övervakningskameror på järnvägsstationen i Salisbury
Bildtext De misstänkta filmades av övervakningskameror i Salisbury
Bild: EPA-EFE/LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT

Bedyrar sin oskuld

Brittiska brottsutredare och den konservativa regeringen har anklagat Rysslands högsta ledning för att ha beordrat mordförsöket.

Männen har åtalats i sin frånvaro, men Storbritannine har ändå inte begärt att de utlämnas eftersom ryska lag inte tillåter utlämning av ryska medborgare utomlands.

Britterna och deras allierade har också utvisat ett hundratal ryska diplomater som ett led i sanktionerna mot Ryssland. Moskva svarade med att utvisa motsvarande antal västerländska diplomater från Ryssland.

Mishkin och Chepiga utpekades som misstänkta efter att de fastnade på övervakningskameror i Salisbury.

Männen gav en intervju för den ryska tv-kanalen RT där de bedyrade att de inte hade något med mordförsöket att göra och att de besökte Salisbury endast som turister intresserade av den berömda katedralen i staden.

Ryssland och president Vladimir Putin har försäkrat att männen är civila och inte har något med vare sig underrättelsetjänsten eller Kreml att göra.

I ryska medier har det på sistone spekulerats i att Putin är missnöjd med den höga profil som GRU har haft under den senaste tiden.

Brittiska militärtekniker lödsgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bildtext Brittiska militärtekniker lödsgör parkbänken där Sergej Skripal och hans dotter hittades efter att de blivit utsatta för nervgift.
Bild: EPA-EFE

Pinsamt för Ryssland och Putin

Nederländerna grep nyligen fyra ryska män i Haag, som togs på bar gärning då de försökte tränga sig in i datasystemen i högkvarteret för OPCW, eller Organisationen för motstånd mot kemiska vapen.

OPCW har bland annat har undersökt spår av Novitjok som hittades i Salisbury och i hotellet där de misstänkta ryssarna bodde i London.

Brittisk polis vill inte kommentera Bellingcats senaste uppgifter men vill inte heller dementera dem.

Brittiska underrättelsekällor bekräftade förra månaden att "Ruslan Boshirov" egentligen heter Anatolij Chepiga och att han är en högt belönad överste som bland annat har fått Rysslands högsta hedersutmärkelse, Ryska Federationens hjälte.

Den konservativa parlamentsledamoten Bob Seeley som är medlem i utrikesutskottet, säger att det är skrämmande att en läkare tycks ha ingått i GRU:s mordkomplott

- Det är värt att minnas att vi inte känner till GRU:s lyckade operationer, även om denna operation från början till slut har varit pinsam för Kreml, säger Bob Seely.

Diskussion om artikeln