Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Undantagstillstånd i nordvästra Florida inför "monsterorkanen" Michaels ankomst

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 07:34.
Orkanen Michael som nu befinner sig över Mexikanska golfen kommer antagligen att uppgraderas till en trea på orkanskalan innan den tar i land på onsdag
Bildtext Orkanen Michael som nu befinner sig över Mexikanska golfen kommer antagligen att uppgraderas till en trea på orkanskalan innan den tar i land på onsdag
Bild: EPA-EFE/NOAA /

Delstaten Floridas guvernör har utlyst undantagstillstånd inför orkanen Michaels ankomst till de nordvästra delarna av delstaten.

Michael som nu klassas som en etta på orkanskalan, väntas bli uppgraderad till en trea innan den tar i land på onsdag.

Michael befinner sig nu över Mexikanska golfen och den befaras bli den kraftigaste orkanen som har drabbat västra Florida på flera årtionden.

Stormvindarna kommer som värst att röra sig kring 50 meter per sekund, då orkanen når den så kallade Florida Panhandle eller regionen West Florida.

Undantagstillstånd har utfärdats i 26 kommuner i nordvästra Florida vid gränsen till delstaterna Alabama och Georgia, som också kommer att känna av stormen.

- Nordvästra Florida måste bereda sig för ihållande orkanvindar som slår direkt mot regionen, varnade guvernören Rick Scott.

Evakuering har beordrats i låglänta områden vid kusten och över 5 000 soldater från nationalgardet har kallats in för att hjälpa till.

Åtminstone 13 människor omkom då Michael svepte över västra Kuba och Yucatánhalvön i Mexiko.

Farlig monsterstorm

Invånare vid kusten gör sig förberedda genom att skydda sina hus med sandsäckar och plankor.

Guvernören kallade orkanen för en " farlig monsterstorm" eftersom den förstärks av de varma vattnen i Mexikanska golfen.

Orkanen Michael krävde minst 13 dödsoffer då den svepte över västra Kuba och  Yucatánhalvön i Mexiko. Bilden är från den mexikanska delstaten Quintana Roo
Bildtext Orkanen Michael krävde minst 13 dödsoffer då den svepte över västra Kuba och Yucatánhalvön i Mexiko. Bilden är från den mexikanska delstaten Quintana Roo
Bild: EPA-EFE/Alonso Cupul

Myndigheterna oroar sig särskilt för hur sjukhus och ålderdomshem klarar sig i de hårda vindarna och befarade översvämningarna.

I kommunen Wakulla klagar myndigheterna över att alla skyddsrum måste hålla stängt för att de inte har byggts för så här kraftiga orkaner, med vindbyar på över 50 meter per sekund.

- Denna storm kan möjligen bli historisk, så ta väl vara på er, uppmanade Wakullas sheriff i ett Twittermeddelande.

Guvernörsval efter orkanen

Orkanen har också en politisk dimension eftersom den republikanska guvernören Rick Scott hoppas bli invald i USA:s senat i mellanårsvalet om en månad.

Loppet är jämnt och hur guvernören klarar av orkanen kan bli helt avgörande.

Det samma gäller demokraten Andrew Gillum som är borgmästare i staden Tallahassee och knapp förhandsfavorit i guvernörsvalet i Florida nästa månad.

Staden med nära 200 000 invånare, ligger mitt i stormens väg och
borgmästarens krisberedskap kan avgöra om han blir Floridas första afroamerikanska guvernör.

Även Alabamas guvernör har utlyst nödläge i sin delstat eftersom stormen delvis drar över Alabama.

Diskussion om artikeln