Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kampanjen #MIAUtoo uppmärksammar den växande kattkrisen i Finland - övergivna katter går hemska öden till mötes och de finns i tiotusental

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 10:55.
Porträttbild på kattunge.
Bild: Yle

Den finska djurskyddsorganisationen SEY vill uppmärksamma den växande kattkrisen i Finland. Organisationen bedömer att drygt 20 000 katter överges varje år i Finland.

Nu kör SEY igång med en kampanjen #MIAUtoo för att lösa krisen och signalera att också katten är ett värdefullt djur.

Kampanjen strävar efter att samla in resurser för att hjälpa katterna.

Katter överges allt mer eftersom människor inte uppskattar djuret på samma sätt. Katterna kastreras inte heller vilket leder till att kattpopulationen ökar.

- Kattkrisen har exploderat i år. Allt fler fall förekommer och de verkar allvarligare än tidigare. Katter överges i mängder, men allt fler katter som fötts i naturen hamnar på SEY:s frivilligvård, säger SEY:s verksamhetsledare Kati Pulli.

Enligt tidigare bedömningar handlade det om 20 000 katter i året, men nu verkar siffran vara på väg att stiga radikalt.

De övergivna katterna går hemska öden till mötes

De övergivna katterna går hemska öden till mötes. Vissa av dem dör i naturen, antingen till följd av hunger eller låga temperaturer.

Ungefär 10 000 katter hittar till djurskyddshem, men bara var tionde katt hittar hem igen.

Om en katt tappas bort är den enkel att ersätta

På djurskyddshemmen försöker man hitta nya hem åt katterna, men en del av dem måste avlivas på grund av brist på utrymme eller sjukdomar.

- Det här är ett problem som berör hela Finland, som grundar sig på hur lite katten uppskattas. Om en katt tappas bort är den enkel att ersätta. Värst är situationen i områden där icke-kastrerade katter rör sig fritt utomhus. De här katterna kan föröka sig och ägarna får kanske aldrig ens veta om ungarna, säger Pulli.

Ökande kattpopulation

SEY:s djurvårdare och medlemsorganisationer kämpar främst med ökande kattpopulationer som härstammar från icke-kastrerade katter som rör sig fritt.

Enligt SEY:s uppgifter ökar kattpopulationerna tydligt.

Hittedjuren ökar i antal. Enligt SEY är det här inte begränsat till specifika områden i Finland.

- Det här förekommer på alla håll i landet. Till exempel på små orter som Sastamala har kattpopulationen fördubblats sedan i fjol. Det finns helt enkelt för många katter, säger Mira Ekholm-Martikainen, djurskyddsrådgivare på SEY.

I vissa populationer kan det finnas tiotals inavlade katter som är svultna och lider av sjukdomar.

Varje finländsk katt är ett värdefullt djur som förtjänar ett hem

För att få bukt på krisen bör man se till att katterna kastreras. Kastrerade katter kan inte föröka sig och ge upphov till nya populationer.

- Det är svårt att hitta hem åt vilda, vuxna katter vilket oftast leder till att de avlivas. Därför skulle det vara viktigt att se till att katterna i hela landet opereras, säger Ekholm-Martikainen.

Kampanj för katternas välbefinnande

I år lanseras kampanjen #MIAUtoo för att samla in resurser som går till att hjälpa katterna.

- Med kampanjen strävar vi efter att belysa situationens allvar och utmanar finländare att hjälpa till. Varje finländsk katt är ett värdefullt djur som förtjänar ett hem.

Kampanjen samlar in pengar för att hjälpa katter på olika håll i Finland.

Pengarna fördelas mellan medlemsorganisationerna som använder dem till att vårda katterna, se till att de opereras, hitta nya hem och belysa problemet.

- Till och med en liten donation hjälper. Med bara 50 euro kan vi operera en hemlös katt vilket underlättar jakten på ett nytt hem, säger Pulli.

Mer information om kamppanjen hittas på nätsidan kissakriisi.org.

Katten Alva har fått ett nytt hem

Katten Alva fick nytt hem - hittades i dåligt skick i en skog

Obligatoriskt chip för katter skulle underlätta spårning.

Diskussion om artikeln