Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

I skafferiet hittar du fina alternativ till tvål: havregryn, kokosfett och honung

Från 2019
Uppdaterad 15.02.2019 09:37.
Havregryn, kokosfett och honung - Spela upp på Arenan

Både hård och flytande tvål kan vara ganska stark för känslig hud. Men om vi går till skafferiet istället för badrumsskåpet hittar vi bra alternativ till tvål som gör rent utan att torka ut huden.

Tvål fungerar så att den sänker ytspänningen i vatten och får fett att lösa sig. Den typ av tvål vi använder idag har funnits i ungefär 4000 år.

I början var tvålen mjukare, mer som såpa, eftersom man använde mer vatten i receptet.

I norra Europa tvättade vi oss förr i tiden med asklut, i Egypten använde man matsoda och i Rom och Grekland tvättade man sig med olivolja.

Under förhistorisk tid använde vi växter med ett stort innehåll av saponiner, ett slags naturligt tvålämne.

Såpnejlika är en saponinrik växt och av roten kan man arbeta upp ett härligt skum som fungerar som tvål. Andra saponinrika växter är björklöv, fräken och havre.

Alexandra visar sina smutsiga fingrar
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Att tvätta sig med havre är enkelt och behagligt

Blanda lika delar vatten och havre i en liten skål eller i handflatan, rör om tills havret löst sig till en havrevälling och använd vällingen precis som en vanlig tvål.

Huden blir ljuvligt len och mjuk efter en havretvätt. “Havretvålen” går bra att använda på hela kroppen och har en aning skrubb som hjälper till att skrapa bort döda hudceller, smuts och fett.

Fett löser fett - testa kokosolja

Fett löser upp fett och smuts och är särskilt bra när man har jord eller motorolja på händerna. Sådan smuts brukar vara svår att få bort och den torkar ut huden.

Man kan använda vilken sorts fett som helst, till exempel kokosolja, smör eller olivolja. Gnid in huden ordentligt och skölj av i ljummet vatten.

Lufttorka huden efteråt eller torka försiktigt med en handduk du inte är så rädd om, så att en del av fettet blir kvar på huden och hjälper till att återfukta den.

Honung binder fukt i huden

Det är väldigt behagligt att använda honung som tvål även om man får vara beredd på att den inte löser upp svår smuts eller tar bort precis allt smink från ansiktet. Men den ger en ren och fräsch känsla och passar bra att tvätta sig med till exempel efter träning eller toalettbesök.

Honung är hygroskopisk, det vill säga den binder fukt i huden. Den är också antibakteriell, antiinflammatorisk och läkande så honung som alternativ tvål passar utmärkt för känslig eller inflammerad hud.

Stryk på honungen och låt den eventuellt verka någon minut. Massera lite under tiden. Skölj sedan i ljummet vatten.

Alternativa tvålar är bra att använda vid acne

Många gör misstaget att använda starka produkter och mycket ansiktsskrubb för att få bort finnarna och den feta beläggningen från huden. Vanlig tvål torkar ut huden och då ökar talgproduktionen så att man får ännu mer besvär.

Acne är små inflammationer som gör huden väldigt känslig och om man använder starka produkter eller skrubbar hela tiden blir inflammationerna oftast värre.

Med de här alternativa tvålarna av havregryn, kokosolja och honung gör man rent huden på ett milt och snällt sätt och de hjälper allihop till att lindra inflammationer.

Rena händer och tre skålar med honung, kokosfett och havregryn.
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln