Vilket är ditt favoritljud? Stefan Backas föredrar tibetanska klangskålar och fågelsång - här får du ett smakprov
Ljud påverkar oss på många olika sätt. Det kan få oss att vilja fly, eller att sjunka djupt ner i oss själva. Under sina ljudbad fokuserar Stefan Backas på det senare alternativet.
Det var när Stefan Backas blev utmattad som han upptäckte hur mycket ljud egentligen påverkar honom.
I hela sitt liv har han jobbat med ljud - det började med att han spelade piano och trummor, och sedan blev han ljudtekniker och ljuddesigner.
Att ljud också kan fungera som terapi upptäckte han ändå först när han var ute i naturen för att banda in ljud.
- Jag märkte att jag alltid mådde mycket bättre när jag hade varit ute på långa naturvandringar. När jag efteråt lyssnade på mina inbandade ljud insåg jag att de faktiskt påverkade mitt inre välmående. Jag blev lugnare av att höra fåglarna som sjöng och vågorna som skvalpade, säger han.
Stefan var stressad och skulle få sitt första barn
Det här hände under en period när han inte mådde bra. Han var väldigt stressad och till råga på allt skulle han få sitt första barn.
- Det var också det som fick mig att inse att jag måste göra något för att börja må bättre. Medicinerna jag fick från företagshälsovården passade mig inte alls. Jag befann mig i någon sorts dimma och var känslomässigt helt bortkopplad från världen. Då beslöt jag mig att jag måste hitta något eget sätt att komma ur det.
Efter ett tag började Stefan må bättre och bestämde sig då för att utforska ljudens lugnande effekt.
Han deltog i en onlineutbildning i ljudterapi och nu ordnar han varje vecka ljudbad hemma hos sig (scrolla ner och läs hur vi upplevde ett av Stefans ljudbad).
Ett ljudbad är ett tillfälle där du får koppla av
Ett ljudbad kan betyda olika saker för olika människor, men i princip är det ett tillfälle där du kan ge dig själv möjlighet att slappna av så djupt som möjligt och stänga av världen för en stund.
Det är meningen att du ska kunna släppa taget om all stress, oro och alla rädslor som tynger dig. Stefan beskriver det som en reset-knapp på en dator - du får starta om dig själv och börja från början.
- Jag ber alltid deltagarna ta med en yogamatta eller en tjock filt och en kudde så man kan göra det riktigt bekvämt för sig. Så bekvämt att man orkar ligga stilla i ungefär 45 minuter. Sedan är det bara att slappna av och lyssna på ljuden.
Här under får du ett litet smakprov på tibetanska klangskålar och kristallskålar som Stefan spelar på.

Stefan leder också en avslappningsövning så att deltagarna kan lägga alla vardagliga utmaningar åt sidan och komma in i stunden och bara fokusera på den.
Ljud påverkar oss hela tiden
Det gäller att försöka hitta lugnet inom sig själv och låta ljuden göra sin grej utan att man försöker beskriva ljuden eller fundera på hur de uppstår. Koppla bort hjärnan, helt enkelt.
- Vi blir hela tiden utsatta för ljud och som människor har vi också vår egen vibration, våra kroppar vibrerar i en viss frekvens, likaså våra tankar och känslor, säger Stefan.
Stefan om ljud
- Favoritljud: Det beror på tillfälle, men ett ljud som jag gillar är fågelsång en vårmorgon. Blandat med en tibetansk klangskål i bakgrunden.
- Hatljud: Jag har lärt mig att hat föder mera hat, så jag vill avstå från det. Jag har personliga preferenser kring vad jag gillar, men alla ljud har potentialen att berätta mer om mig själv t.ex. genom hur jag reagerar, så det är jag tacksam över. Alla ljud är till nytta på det sättet.
- Ljud som stressar: Jag har alltid varit känslig för bakgrundsljud, till exempel om en radio eller en tv står på i ett rum och jag vill koncentrera mig på något. Då blir jag lätt stressad och får svårt att fokusera.
- Ljud som lugnar: Lugna vågor. Tillsammans med tibetanska klangskålar, eller kristallskålar som skapar en väldigt skönt och harmonisk atmosfär.
Ljud påverkar oss väldigt mycket fastän vi inte är medvetna om det.
- Musik är ett bra exempel på det. Vi får alltid någon sorts känsla av musiken vi lyssnar på.
Höga ljud stressar oss
Forskaren Outi Ampuja håller med om att ljud hela tiden påverkar oss på ett eller annat sätt.
Vi blir ofta stressade av höga ljud men om ljudet är lite dovt och konstant, som till exempel ljudet av luftkonditioneringen på jobbet, kanske vi märker det först när systemet släcks av.
Tystnaden som då uppstår kanske gör att du känner av att du blivit stressad av ljudet utan att veta om det.
Har med vårt ursprung att göra
Men varför blir vi stressade av buller? Det har med vårt ursprung att göra.
- Vi kommer från naturen och där kan hårda och plötsliga ljud innebära fara, till exempel att ett rovdjur anfaller. Hårda ljud sätter därför igång en sorts flyktreaktion hos oss, säger Outi.
Buller eller plötsliga höga ljud gör oss alltså beredda på att möta en stressig situation.
Håller ljudet i sig en längre tid befinner sig också vår kropp i beredskapsläge under den tiden och det kan orsaka stress.
Vad händer när vi hör oljud?
- Höga ljud och oljud kan höja vår puls och sätta oss i ett beredskapstillstånd. Genom forskning har man kommit fram till att trafikljud som går över en viss ljudgräns försätter oss i konstant stress. Om det fortsätter väldigt länge finns det högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
- Hur mycket ljuden påverkar oss beror också på hur vi uppfattar ljudet. Om vi inte tycker om det och tycker att det aktivt stör oss så blir påverkan ännu värre.
- När vi hör lugna ljud, som till exempel ljud från en lugn skog eller ett vattendrag, sjunker blodtrycket och pulsen efter bara några minuter. Efter en ännu längre tid sjunker också halten av stresshormonet kortisol i kroppen.
- Källa: Outi Ampuja samt Karolinska institutet.
Ett annat ljud som kan vara riktigt jobbigt för oss är ljudet av en bebis som gråter.
- Det väcker ångest för det drar till våra instinkter att någon mår dåligt och att vi måste hjälpa.
Rent allmänt kan man säga att ljud som på något sätt alarmerar oss också kan väcka stress eller en olustig känsla hos oss.
- Också andra ljud kan irritera oss, som till exempel att en granne har fest eller att det hörs ljud från gatan, säger Outi.
Naturljud lugnar de flesta
Stefan Backas upptäckte att det var naturljud som gjorde honom lugn, och det stämmer också in på de flesta.
I naturen finns det inte så många hastiga ljud som kan skrämma upp oss.
- Visst kan till exempel åska skrämma oss, men en lugn skog lugnar de flesta. Fågelsång, vinden som blåser genom träden, vågskvalp … allt sådant upplever vi som behagligt, säger Outi.
Även här handlar det om att vi kommer från naturen. Naturens lugna ljud meddelar att allt är okej och att vi är trygga.
På exempelvis Spotify finns massor med lugnande naturljud. Här kan du testa hur ljudet av regn känns. Fungerar inte det? Kanske fågelsång är din grej?
Ljud som visar att världen fortsätter som den ska är trygga
Kulturellt är ljud som är bekanta för oss också något som kan få oss lugna och trygga.
- Har du växt upp i höghus kanske det är skönt att höra små ljud från grannarna eller att någon går i trappan. Då vet du att världen där utanför fortsätter som vanligt, säger Outi.
För någon som växt upp i en storstad kanske skogen och naturen känns skrämmande. Kan naturljud verka lugnande trots att man inte har någon samhörighet med naturen?
- Oftast är det nog så. Tänk på hur folk i städerna beter sig, säger Outi.
Stadsborna dras också till naturen
Outi berättar att forskare undersökt vilka stadsbornas favoritplatser är och vart de går för att slappna av eller tänka över sina problem - och det är inte till stadskärnan.
- De går inte till en hårt trafikerad gata eller liknande, oftast väljer de en park eller en plats i närheten av vatten i fall sådant finns. De här platserna drar oss till sig. När vi befinner oss på sådana platser sjunker vårt blodtryck och vår puls på bara några minuter.
Om en person befinner sig en längre tid i skogen eller någon annan lugn naturplats så sjunker dessutom stresshormonet kortisol i kroppen.
En alldeles för tyst skog kan vara skrämmande
Men visst finns det kulturella och personliga skillnader även här.
- Om du växt upp i en stad så kan också en väldigt tyst skog upplevas som skrämmande. Då kan avlägsna mer kända ljud, som till exempel en bil eller ljudet av barn som leker, göra platsen mer trygg. Men trots att man inte är van vid naturen så har också en stadsmänniska nytta av att befinna sig i ett sådant ljudlandskap ibland, säger Outi.
Hur viktigt är det då med tystnad? Det varierar också från person till person.
Outi berättar att forskning visar att 36-38 procent av befolkningen är extra känsliga för oljud och buller.
De har lättare att irriteras av ljudet och löper därför också större risk för att drabbas av bullrets negativa effekter. De kanske behöver mer tystnad.
Många anser att tystnad är viktigt
Outi har själv forskat i tystnad och frågat folk om deras upplevelser och känslor kring tystnad.
- De som svarade upplevde tystnad som något viktigt och hade en positiv inställning till att varje dag få in det i sin vardag. Antingen hemma, på sommarstugan, i en park, en skog eller nära vatten. Att regelbundet besöka en sådan plats hjälper att återhämta sig från jobb eller studier.
Outi vill inte ge några allmänna råd kring hur ofta vi borde befinna oss i en tyst miljö eftersom behovet varierar.
En del av de som svarade på Outis frågor behövde tystnad en halvtimme varje dag medan en del klarade sig med någon gång i veckan eller ännu färre gånger.
- Men när man känner att man borde stressa ner så kan det vara bra att uppsöka en plats där du kan uppleva tystnad, säger hon.
Du kan uppleva tystnad där hemma
För att ta del av lite tystnad behöver du inte gå ut i skogen. Du kan stanna hemma och till exempel stänga av datorn och telefonen och bara vara. Du behöver inte ha ljud runt dig hela tiden.
- Vår omgivning är väldigt hektisk och vi har krav på oss hela tiden och det kan bli väldigt tungt. Då är det bra att ta avstånd från det ibland.
Det är lättare att slappna av och du kan gå djupare in i dig själv om du inte har så mycket ljud omkring dig.
- De som forskar kring kreativitet har också kommit fram till att tystnad kan bidra till kreativitet. Genom tystnad kan du få nya idéer och tankar, säger Outi.
Och det för oss tillbaka till Stefan Backas ljudbad, som ska vara just en sådan plats. En plats där du får gå in i dig själv och släppa allt annat.
Tibetanska klangskålar och kristallskålar
Trots att Stefan själv hittade ljudterapin via fågelsången är det inte naturljud han bjuder på under sina sessioner.
Istället är det ljud från en blandning instrument, däribland tibetanska klangskålar och kristallskålar.
- Personligen upplever jag att ljudet, trots att det är så enkelt, också är väldigt komplext i sitt frekvensomfång. Det är något som drar fokus till sig och som gör att man dras in i ett djupare tillstånd, säger han.
Klangskålar är också ett instrument som använts i flera tusen år, så det är väl beprövat.
Det finns också en annan orsak till instrumentvalet: Stefan gillar nämligen att slå på grejer.
- Jag har själv en bakgrund som trummis så det är naturligt för mig att slå på saker istället för att till exempel blåsa i en didgeridoo eller en flöjt, som också är fina instrument för ljudterapi.
Ett ljudbad håller på i ungefär 45 minuter, men finns det någon snabbare metod? Om man är jättestressad och bara har någon minut över?
- Om man är jättestressad borde man nog hellre ta en dubbelsession, men visst finns det saker man kan göra under dagen. Alla pauser från stressen man kan ta är bra. Själv sportar jag mycket med att ta små pauser, det behöver kanske bara ta tio sekunder, när jag tar några djupa andetag.
Då stannar Stefan upp en stund och släpper taget om allt som händer i hans medvetande just då.
- Gör du det regelbundet kan du hålla en viss balans genom hela dagen och förhoppningsvis också skapa en djupare kontakt till dig själv.
Hitta ett ljud som tilltalar dig
När det kommer till ljud är det bra att hitta ett ljud som tilltalar dig, det kan vara till exempel fågelsång eller ljudet av regn.
Att sjunga eller nynna och känna efter hur det vibrerar i bröstkorgen och fokusera på det en stund kan också vara en metod.
- Det gör att du automatiskt släpper fokus från andra problem och utmaningar som du har, säger Stefan.
Ljudterapin har förändrat Stefans syn på jobbet som ljudtekniker
Ljud har alltid varit en stor del av Stefans liv, men när han upptäckte ljudterapin och började se på ljud från ett helt annat perspektiv såg han en ny, dold värld.
- Det vände om på hela min syn på mitt arbete – också som ljudtekniker och ljuddesigner.
Har det du lärt dig i ljudterapin också påverkat hur du använder ljud i jobbet som ljudtekniker?
- Jo, absolut. Det har fått mig att bli medveten om vilken makt man egentligen har med ljuden man väljer att använda. Gärna gör jag så mycket harmoniskt som möjligt nu för tiden, jag vill ju ogärna skrämma upp människor i onödan.
Vi går på ljudbad
Anka och kollegan Petter går på ljudbad. Så här beskriver Anka sin upplevelse:
- Vi börjar i tystnad och det är meningen att alla ska slappna av innan ljuden kommer igång. Jag ligger bara spänt och väntar på att allt ska börja. Avslappning = noll.
- Sedan hörs äntligen tre plingar och allt börjar. Stefan har sagt att vi inte ska tänka på varifrån ljuden kommer, men det är svårt. Jag måste påminna mig om det varje gång ett nytt ljud dyker upp. Min nyfikenhet är stark men jag lyckas ändå hålla ögonen stängda.
- Ljuden sveper in mig i något sorts drömtillstånd och plötsligt känner jag att Petter lite diskret buffar till mig. Hupps, jag har somnat.
- Försöker koncentrera mig men sveps med igen och vaknar än en gång, den här gången av mig själv eftersom mina andetag försöker överrösta Stefans kristallskålar. Hupps igen.
- Ljuden fortsätter. Stefan slår på någon sorts gonggong och det låter som om jag befinner mig mitt inne i ett stort åskväder. Till en början blir jag lite rädd men påminner mig själv om att jag befinner mig på en trygg plats. Känslan att jag är med om ett oväder är ändå svår att skaka bort.
- Efter de mäktiga åskljuden kommer något lättare. Något som plingar lätt. Jag känner att det här måste vara det skönaste ljud jag någonsin upplevt. Strax därefter vaknar jag (hupps igen) till av de tre plingande ljuden som startar och avslutar varje ljudbad.
- Vi får vakna till ljudet av fågelsång och sakta sätta oss upp. Jag tittar mig yrvaket omkring och vet inte riktigt vad jag varit med om.
- Allt känns som en lång och mäktig dröm - men ändå kort. Jag har ingen aning om hur lång tid badet egentligen tagit, men det känns som 15 minuter. Eller tio. Eller 40. Jag har verkligen ingen aning.
- Jag och Petter kör hem och jag är så trött att jag skulle kunna somna precis där och då. Avslappnad? Ja, väldigt mycket.