Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem blir Finlands lucia 2018?

Från 2018
Uppdaterad 10.10.2018 12:57.
Lucia tågar in i Helsingfors domkyrka.
Bild: Marcus Rosenlund

Känner du den perfekta luciakandidaten eller kanske du vill bli Finlands Lucia 2018? Uppropet efter luciakandidater är inne på den sista veckan och ansökan ska skickas till Folkhälsan senast den 14 oktober.

Anmälningen sker på Folkhälsans webbplats senast på söndagen den 14 oktober 2018.

För att kunna nomineras bör du uppfylla vissa krav: du ska ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och kunna sjunga. Vi behöver också en rekommendation från någon närstående, ett foto och en ljudfil med valfri sång.

Du ska också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdag den 24 oktober i Helsingfors när alla luciakandidater träffas. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Anmäl en lämplig kandidat

Det går också bra att anmäla en person som du anser vara lämplig som Finlands Lucia. Men då är det viktigt att du fått kandidatens medgivande.

Lucia är en symbol för luciainsamlingen, för ljus och glädje. Under uppdragstiden gör lucia, luciakören och tärnorna mer än 100 olika besök på sjukhus, daghem, äldreboenden och fester. Det blir långa och bråda dagar men också minnen för livet.

Luciainsamlingen hjälper utsatta barnfamiljer

Precis som under de senaste åren kommer också årets luciainsamling att gå till förmån för barnfamiljer som har det svårt i vardagen. I fjol inbringade insamlingen cirka 164 000 euro.

Det finns många orsaker till att barnfamiljer kan ha det svårt i vardagen. Bland annat sjukdom, fattigdom eller brist på närstående stödjande relationer är vanliga orsaker till att föräldrar blir utmattade och behöver extra hjälp, och då är luciainsamlingen till stor nytta.

Finlands lucia väljs i november

Luciavalet och insamlingen inleds söndagen den 28 oktober. Sista röstningsdagen är onsdagen den 28 november.

Finlands lucia kröns på luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka på Arenan och i Yle Fem.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2018.

Om du är du intresserad av att vara tärna och sjunga med i luciakören i år hittar du mera info via Folkhälsans webbplats.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln