Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tjänsteman inom socialvården snokade i hemliga uppgifter om grannfamilj - dömdes för flera brott

Från 2018
Uppdaterad 11.10.2018 09:58.
Fingrar på tangentbord.
Bildtext Illustrerande arkivbild.
Bild: User:Colin

En person som jobbar inom socialvården i Östnyland har letat upp och läst uppgifter om en grannfamilj utan giltig orsak. Nu har personen dömts för personregisterbrott samt brott mot tjänsteplikt.

Fallet behandlades i Östra Nylands tingsrätt på tisdagen.

Den åtalade har medgett att hen olovligen letat upp och läst uppgifter om en grannfamilj utan att det här skulle ha haft med hens arbetsuppgifter att göra.

Dessutom finns det skriftlig bevisning som hänför sig till bland annat logguppgifter ur datasystemet som använts samt en varning personen fått för att ha brutit mot sekretessbestämmelser.

Uppgifterna som den åtalade varit nyfiken på är sekretessbelagda känsliga uppgifter inom socialvården. Åklagaren anser att den åtalade har gjort intrång i integritetsskyddet för de personer vars uppgifter hen läst.

Dessutom åtalades personen för brott mot tjänsteplikt eftersom hen anses uppsåtligen ha brutit mot bestämmelserna och föreskrifterna som ska iakttas i tjänsteutövningen.

Domen förkunnades under sammanträdet i rätten. Personen dömdes för personregisterbrott och brott mot tjänsteplikt till 30 dagsböter på totalt 750 euro.

Personen ska också ersätta grannfamiljen 600 euro för lidande och betala grannfamiljens rättegångskostnader på 250 euro.

Artikeln uppdaterad 11.10.2018 kl. 9:58 med information om domen. Tidigare stod det att domen faller senare, men den förkunnades redan i samband med rättegången.