Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bayerska CSU i kris inför val: ”Det gör ont att se vart partiet är på väg”

Från 2018
CSU står vid sitt valtält färdiga för att möta väljarna
Bild: Johnny Sjöblom

Under många år har de bayerska kristdemokraterna, CSU, vant sig vid att styra Bayern på egen hand. Då man nu på söndag går till delstatsval ser partiet ut att stå inför en katastrof. CSU:s provokativa linje gentemot förbundskansler Merkel och de hårda tongångarna i flyktingpolitiken ses som delorsaker.

Det är en härlig oktoberdag. Solen skiner och temperaturen har under eftermiddagstimmarna klättrat upp till över tjugo grader.

Där en av CSU:s stadsdelsföreningar för västra Nürnberg har ställt upp sina bord kastar de närliggande husen ändå långa skuggor över valarbetarna.

Valkampanj i  Nürnberg
Bildtext Valkampanj i Nürnberg
Bild: Johnny Sjöblom

Att man står i skuggan är säkert en slump men samtidigt är det mer än beskrivande för CSU:s nuläge.

Partiet har under åren vant sig vid att styra Bayern ensamt och ännu på 2000-talet har man tagit hem valsegrar med över 60 procent av rösterna.

Nu är läget ändå ett helt annat. I opinionsundersökningarna inför valet på söndag ligger partiet på omkring 35 procent. Inget annat än katastrofala siffror.

Regeringspolitiken i Berlin bidrar

Jochen Kohler, som är CSU-kandidat i valdistriktet, låter sig ändå inte knäckas av de dåliga siffrorna.

Han säger att kampanjen löper som den ska. Gräsrötterna är aktiva och man når ut till väljarna även om det just här handlar om stadskvarter där CSU alltid har haft det svårt.

Delstaten Bayerns premiärminister Markus Söder i München den 16 juni 2018.
Bildtext Regeringschefen Markus Söder.
Bild: EPA-EFE/MARC MUELLER

Att man nu har det svårt så gott som överallt i Bayern hänger enligt regeringschefen Markus Söder bland annat ihop med regeringspolitiken i Berlin.

Förbundskansler Angela Merkels regering har under den senaste tiden gått från kris till kris.

Men i ärlighetens namn måste man säga att CSU och dess inrikesminister Horst Seehofer har rört om i soppan så gott det går.

Liksom Söder säger också Jochen Kohler att folk nu måste glömma vad som har hänt i Berlin, det vill säga bland annat den bittra striden med systerpartiet CDU och turerna kring spionchefen Maassen.

– Valet på söndag har inget att göra med politiken i Berlin, säger Kohler.

Jag har varit partimedlem i 48 år och det gör ont att se hur det under den nuvarande partiledningen går brant utför

― Josef Göppel

”Kapitalt misslyckande”

Men det finns också andra åsikter. En av dem hör jag i en lummig trädgård i den lilla staden Herrieden väster om Nürnberg.

CSU:s öppna kamp mot förbundskansler Merkel, och i synnerhet de hårda orden mot bland annat hennes flyktingpolitik och i förlängningen mot flyktingarna, straffas nu av väljarna.

Den åsikten förs i alla fall fram av CSU-veteranen Josef Göppel som fram till ifjol representerade partiet i förbundsdagen i Berlin.

– Siffrorna i opinionsmätningarna är ett resultat av ett kapitalt politiskt misslyckande från partiledningens sida, säger Göppel.

Tyska politikern Josef Göppel
Bildtext CSU-veteranen Josef Göppel.
Bild: Johnny Sjöblom

AfD-retorik

Göppel förargar sig i synnerhet över att regeringschefen Söder använde sig av begreppet asylturism, ett begrepp som han visserligen senare tagit avstånd från.

– Det här är ett begrepp som används av det högerpopulistiska, ställvis högerextrema AfD och som inte ska användas av CSU i försök att locka tillbaka väljare, säger Göppel.

– Människor som med livet som insats ger sig ut i små båtar på Medelhavet är absolut inga turister. Retoriken har skrämt bort många borgerliga väljare och det var här det började gå utför.

Den tyska politikern Markus Söders valaffisch
Bild: Johnny Sjöblom

Inrikesminister Seehofer har å sin sida spätt på genom att beteckna migrationen som "alla politiska problems moder”. Det här gjorde han efter ytterhögerns protester i Chemnitz.

– Jag har varit partimedlem i 48 år och det gör ont att se hur det under den nuvarande partiledningen går brant utför, fortsätter Göppel.

Läget för CSU har inte heller förbättrats av den mångåriga striden mellan partichefen Seehofer och regeringschefen Söder.

Det spekuleras redan nu kring om Seehofer tvingas lämna ordförandeskapet och sin ministerpost i Berlin om det på söndag kommer till en ful valförlust.

Delstat i politisk omvandling

Där som CSU åtminstone enligt opinionsmätningarna redan tidigare har tappat väljare till AfD, verkar strömmen nu i första hand gå till De gröna.

I opinionsmätningarna ligger De gröna på 18 procent och det talas redan nu till och med om ett möjligt regeringssamarbete med CSU.

– De gröna i Bayern är betydligt mer värdekonservativa än i andra tyska delstater, så för vissa CSU-väljare kan de vara ett alternativ, säger historikern och CSU-experten Thomas Schlemmer på institutet för nutidshistoria i München.

Renate Kreuzer-Ahrens
Bildtext valarbetaren Renate Kreuzer-Ahrens.
Bild: Johnny Sjöblom

Schlemmer betonar att det ändå är mer än bara det politiska dagsläget som står bakom CSU:s kris.

– Väljarna i Bayern är allt mer sällan infödda bayrare. Den starka koppling som traditionellt har funnits mellan delstat och parti håller delvis på att försvinna och det här är något som CSU nu kämpar med, säger Schlemmer.

Vid valtillställningen i Nürnberg har man ändå inte gett upp hoppet inför valet på söndag.

– Vi tror att vi kan nå 40 procent. Den tron gör oss starka, skrattar valarbetaren Renate Kreuzer-Ahrens.

Diskussion om artikeln