Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

När Banksys konst såldes på auktionshus förstördes verket samtidigt som klubban föll på 1,2 miljoner euro – vilket resultat får konstnärens tilltag?

Från 2018
Uppdaterad 13.10.2018 06:56.
Banksys tavla Girl with a balloon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gatukonstnären Banksy har länge gäckat både konstkännare och engelska allmänheten. Klart är dock att han gärna visar långfingret åt etablissemanget.

I dagarna utropades oväntat nog en version av hans verk ”Flicka med ballong” på Sotheby's auktionshus.

Det här är ett motiv som först gjordes på en husvägg, men som spridits bland annat via sociala medier och som idag är en känd ikon.

Konstverket som såldes var en inramad version. Precis när klubban föll på 1,2 miljoner euro (1 042 000 brittiska pund) startade en inbyggd dokumentförstörare. Verket skars upp i strimlor, inför ögonen på publik och personal, och lämnades hängande nedanför ramen.

En bransch som bygger på förtroende

Nina Zilliacus arbetade som representant för Sotheby's i Finland under fem år, fram till år 2010. Hennes uppgift var att hjälpa köpare och säljare som ville delta i engelska auktioner. Hon hjälpte också regelbundet till under auktioner i London.

Nina Zilliacus
Bildtext Nina Zilliacus arbetade tidigare som Sotheby's representant i Finland.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Nina Zilliacus har följaktligen inga problem att sätta sig in i situationen för personalen på Sotheby's då verket som just ropats ut förstördes.

- Det måste ha varit alldeles fruktansvärt. Det här är en bransch som bygger på att kunderna har förtroende för auktionshusen och att alla inblandade kan lita på varandra.

Vad var Banksys syfte?

Vad ville då Banksy med det här tilltaget? Nina Zilliacus tror att det är en demonstration mot de stora summor pengar som rör sig i samband med försäljning av konst på gallerier och auktionshus.

Banksys konstverk i Cheltenham, Storbritannien.
Bildtext Ett annat av Banksys konstverk som finns på en vägg i Cheltenham, Storbritannien.
Bild: EPA/NEIL MUNNS

- Banksy är en antikapitalist, hela konstnärskapet bygger på att han är emot etablissemanget. Det är också typiskt Banksy att göra någonting så här spektakulärt.

En juridisk soppa

Köparen sägs vara chockerad och Nina Zilliacus undrar hur auktionshuset ska reda upp det här rent juridiskt.

- Det här är en så ovanlig situation att köparen och auktionshuset måste sätta sig ner och gå igenom situationen. Men det är klart att köparen måste vara besviken. Hen hade hoppats på att få ett ikoniskt verk till sin, antagligen, ganska så avancerade samling.

Ökade verket i värde med femtio procent?

Samtidigt skriver bland annat The Guardian att konstverkets värde stigit med femtio procent på grund av det som hänt.

- Är det så nu, att när man gör en sån här kupp så stiger värdet? funderar Nina Zilliacus.

– Jag tycker att det är tråkigt att det gjordes just i auktionssalen och att det blev en show av det hela.

Edvard Munchs Skriet på auktion på Sotheby's i New York.
Bildtext Edvard Munchs "Skriet" blev det dyraste som dittills sålts på auktion då det såldes på Sotheby's i New York, år 2012.
Bild: EPA / Andrew Gombert

Auktionshuset inblandat?

Vad tror då Nina Zilliacus om ryktet att Sotheby's auktionshus skulle vara inblandat?

- Jag tror definitivt att det är ett trick regisserat av Banksy. Nu får vi bara vänta och se vilken effekten blir, om verket blir ännu mer värt. Och om fler verk av Banksy alls kommer till salu inom den närmaste framtiden.

Uppdatering den 13.10.2018 klockan 6:56: Summan som verket såldes för korrigerades.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln