Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Omröstningen om framtiden för VCS dröjer – förslag att fortsätta diskutera omfattande jour i Vasa röstades ner

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 20:32.
Veronica Rehn-Kivi
Bildtext Veronica Rehn-Kivi (SFP).
Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle

Inte heller på tisdagen kom riksdagens social- och hälsovårdsutskott fram till omröstning om att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour eller inte. Veronica Rehn-Kivis (SFP) förslag om att återta diskussionerna om landskapsreformen röstades ner i utskottet. Utskottet fortsätter istället behandla valfrihetslagen.

Riksdagsledamot och utskottsmedlemmen Veronica Rehn-Kivis (SFP) lade på tisdagen fram förslaget om att återta diskussionerna om landskapsreformen, där frågan om att ge Vasa centralsjukhus omfattande jour behandlas. Men hennes förslag röstades ner i social- och hälsovårdsutskottet.

Hela denna vecka finns valfrihetslagen på agendan för social- och hälsovårdsutskottet.

Det här ville Rehn-Kivi ändra på och lade på tisdagen fram ett förslag om att gå tillbaka till att behandla landskapslagen igen.

- Behandlingen av valfrihetslagen är lite oklar eftersom många paragrafer måste ändras och det skulle vara bättre att vinna tid och gå tillbaka till något som verkar någorlunda klart, säger Rehn-Kivi om varför hon lade fram förslaget.

Rehn-Kivis förslag fick understöd av oppositionens medlemmar i utskottet, men röstades ner av regeringens medlemmar som är i majoritet.

- Nu är det alldeles tydligt att regeringspartierna vill fortsätta behandla valfrihetslagen fastän den inte verkar färdig, säger Rehn-Kivi.

Oklart när en omröstning blir av

Vasa centralsjukhus status som ett centralsjukhus med omfattande jour behandlas i elfte paragrafen i lagförslaget för landskapsreformen.

Rehn-Kivi kan inte säga när en omröstning blir aktuell om Vasa centralsjukhus status, men åtminstone tror hon att valfrihetslagen fortsätter diskuteras på onsdag.

Förra veckan kom också nyheten om att utskottsmedlemmen Pekka Puska (C), som tidigare talat för fulljour vid Vasa centralsjukhus, kommer rösta mot förslaget efter påtryckningar från regeringen.

Diskussion om artikeln