Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oxfam: Finland tredje bäst på att bekämpa ojämlikhet

Från 2018
Uppdaterad 09.10.2018 20:03.
Arbetslösheten är hög i Nigeria.
Bildtext Trots sina oljerikedomar är Nigeria ett land med stor fattigdom.

I hjälporganisationen Oxfams nya rapport är Finland tredje bäst av världens länder på att motverka ojämlikhet. Bara Danmark och Tyskland är ännu bättre.

Oxfams index "Commitment to reducing inequality" rangordnar 157 länder utifrån löntagares rättigheter, beskattning, samt utgifter för skola, vård och trygghetssystem. De här tre områdena är enligt Oxfam är avgörande för att motverka ekonomisk ojämlikhet.

Danmark toppar listan, tätt följt av Tyskland, Finland, Österrike och Norge.

Längst ner på indexet finns Nigeria, som trots sina stora oljeinkomster satsar ytterst lite på hälsovård och skolor. Utmärkande för Afrikas största land är också låga skatteintäkter och ständiga kränkningar av arbetarnas rättigheter, menar Oxfam.

Av de runt 190 miljoner invånarna i Nigeria lever mer än hälften under fattigdomsgränsen. Vart tionde barn i landet dör före fem års ålder.

Sydkorea och Georgien gör framsteg

Oxfams jämförelse visar att det är politiska beslut som avgör hur väl välståndet i ett land fördelas . Allmänt taget ligger rika länder högt på listan och fattiga länder längre ner. Men undantagen är många.

Till exempel Singapore återfinns nära listans botten. Det lilla landet har en av världens högsta inkomster per capita, men dess insatser mot social ojämlikhet räcker enbart till plats 149 i indexet. Singapores status som skatteparadis gör att välståndet bara fördelas nerifrån uppåt. Det finns ingen lagstadgad minimilön, och arbetarnas rättigheter är hårt kringskurna.

Vissa stater får beröm i rapporten för sina insatser. Sydkorea (på plats 56) höjde år 2017 minimilönen med 16,4 procent. Georgien (plats 49) ökade anslagen till utbildning med sex procent, mer än något annat land.

Svårt att få ner ojämlikheten till år 2030

Oxfam varnar världens ledare för att de kanske inte kan uppfylla sitt löfte att få ner ojämlikheten till år 2030. För att minska klyftorna pläderar organisationen för progressiv beskattning och kamp mot skattefusk.

- Vi ser att barn dör av sjukdomar som kan förebyggas, samtidigt som företag och individer kringgår skatter på flera miljarder dollar, säger Oxfam-chefen Winnie Byanyima till Reuters.

- Regeringarna berättar ofta om sina föresatser att bekämpa fattigdom och ojämlikhet. Det här indexet visar om de lever upp till sina löften.

Diskussion om artikeln