Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

I körsimulatorn kan man öva på farliga situationer utan att utsättas för fara

Från 2018
Uppdaterad 31.10.2018 11:02.
Körsimulator i mörkerkörningsläge.
Bildtext Man kan öva mörkerkörning med körsimulator.
Bild: Matilda Salo / Yle

Trafikskolorna i Ekenäs samsas om en gemensam körsimulator. Med den kan man öva många olika situationer utan att behöva resa någonstans eller vänta på rätt väder och mörker.

Man kan också öva mångsidig körning och många olika situationer utan någon risk för skador.

I princip är körsimulatorn som vilken annan bil som helst. Den har tre skärmar, en som är vindruta och två som är sidofönster.

Förutom det har den en ratt, pedaler och växelspak. Den har också helljus, halvljus och allt annat som man hittar på en riktig bil.

Simulatorn påminner om trafikreglerna

När trafikskoleleverna kör i simulatorn väljer de först vilket program som ska genomföras. På skärmen visas vilka uppgifter som hör till programmet.

Sedan får man en kort körundervisning som går igenom trafikreglerna. Man går också igenom hur bilen fungerar.

När trafikskoleleverna börjar köra kommer det instruktioner på skärmen om vad de ska göra.

Instruktionerna berättar om man ska hålla en specifik hastighet och när man ska vända. De berättar också till exempel om föraren kör för hårt eller för sakta eller om helljusen ska vara på eller stängas av.

Bilkörningssimulator i West Drivers i Ekenäs.
Bildtext Att köra simulator är inte riktigt som att köra en riktig bil.
Bild: Matilda Salo / Yle

Uppgifterna dyker upp på skärmen en åt gången och efter varje uppgift blir trafikskoleleven bedömd. Man får då veta hur det gick, vad som var bra och vad som kan förbättras.

Hjälper med övningskörning

Simulatorn fungerar som komplement till körundervisningen. Om någon känner att mer träning behövs finns det möjlighet att använda simulatorn. Men den ersätter inte körundervisningen.

– Det är viktigt att man kör på riktigt i trafiken med en lärare, säger trafikläraren Johan Forssell från West Drivers i Ekenäs.

Mycket alternativ att öva på

Det finns olika program som trafikskoleleverna kan öva med.

Man kan till exempel öva att köra i mörker, på landsväg och i stadstrafik. När man övar mörkerkörningen lär man sig när man ska använda helljus när man ska byta till halvljus.

Med en simulator får trafikskoleleverna öva på alla möjliga situationer i trafiken.

Fördelen med en körsimulator är att man kan öva sig farliga situationer utan att det är någon fara. Det kan handla om djur som springer ut framför bilen eller fotgängare som rör sig utan reflex.

Skaffad främst för mörkerkörning

Körskolan West Drivers i Ekenäs skaffade en körsimulator i juli och den har varit i flitig användning. Den största orsaken till att den skaffades var för att öva mörkerkörning, säger Johan Forssell.

- Nu kan trafikskoleleverna köra i mörker året om och vilken tid på dygnet som helst.

När man kör på riktigt vet man aldrig vad som kommer hända. Simulatorn låter alla öva på allt, så att de vet hur de ska reagera i verkligheten.

– Den är rättvis mot alla och alla hamnar ut för samma saker, säger Johan Forssell.

Trafikläraren Johan Forssell i West Drivers i Ekenäs.
Bildtext Johan Forssell är trafiklärare i West Drivers i Ekenäs.
Bild: Matilda Salo / Yle

West Drivers har körsimulatorn tillsammans med Holmbergs bilskola i Ekenäs.

En del negativ feedback har kommit från folk som tycker att simulatorn inte motsvarar en riktig bil, men de flesta tycker att man vänjer sig efter att man har kört lite, säger Johan Forssell.

– Alla bilar är ju olika, konstaterar han.

Artikeln korrigerades 31.10 klockan 11. Tidigare stod det att bilskolorna i Ekenäs och Hangö samsas om en simulator. Det stämmer inte längre eftersom bilskolan i Hangö nu har en egen körsimulator.

Med körsimulatorn kan man öva mörkerkörning mitt på dagen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln