Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya rapporter om saudiska journalisten Khashoggis öde – allt sannolikare att han mördades vid saudiarabiska konsulatet

Från 2018
Demonstranter utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul krävde att saudierna friger Jamal Khashoggi som troddes ha kidnappat den kända regimkritikern
Bildtext Demonstranter utanför det saudiarabiska konsulatet kräver klarhet i fallet Jamal Khashoggi.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Det verkar allt sannolikare att den saudiska journalisten Jamal Khashoggi mördades. Både turkisk och amerikansk press citerar underrättelsekällor som bekräftar kännedom om en komplott mot Khashoggi och menar att han sannolikt dödades vid Saudiarabiens konsulat i Istanbul.

Då det har gått en vecka sedan den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi försvann efter att ha gått in vid sitt hemlands konsulat i Istanbul tyder allt mer på att han har mördats, skriver både turkiska och amerikanska tidningar.

Khashoggi har varit en av det saudiska kungahusets, och framförallt kronprins Mohammed bin Salmans, mest lästa kritiker utomlands.

Kronprins Mohammed bin Salman.
Bildtext Mohammed bin Salman är officiellt kronprins, men anses allmänt vara den som egentligen styr landet. Han har infört ekonomiska och sociala reformer men samtidigt slagit allt hårdare mot oliktänkare och aktivister.
Bild: Olivier Douliery / EPA

New York Times citerar amerikanska underrättelsekällor som menar att de hade kännedom om en planerad kidnappning i Istanbul.

Planen verkar ändå ha ändrats efter att de amerikanska underrättelsekällorna fick nys om den, menar de.

Både de amerikanska och turkiska underrättelsekällorna säger till New York Times att Khashoggi har mördats.

”Som en scen ur Pulp Fiction”

Turkiska Sabah har identifierat de 15 saudiarabiska myndighetspersoner som flög in till Istanbul precis före Khashoggi försvann.

Bland dem finns både militärer, underrättelseofficerare och en expert på rättsmedicin.

Khashoggi hade ursprungligen försökt boka en tid för sina konsulära ärenden redan tidigare, men han hänvisades till en senare tidpunkt.

De 15 männen lämnade Saudiarbien för Istanbul kort efter att Khashoggi hade bokat sin tid vid konsulatet.

De anonyma källorna inom den turkiska underrättelsetjänsten menar att Khashoggi mördades kort efter att han sågs gå in i konsulatet.

Hans kropp ska sen ha styckats och förts ut i väskor som lastades in i en svart skåpbil.

- Det är som en scen ur Pulp Fiction, säger den turkiska källan till New York Times och hänvisar till den våldsamma Quentin Tarantino-filmen från 1994.

Trycket ökar – omvärlden kräver förklaringar

Allt fler och mer högtuppsatta röster kräver nu Saudiarabien och dess kungahus på en förklaring.

Saudiarabien uppger att Khashoggi lämnade konsulatet i gott skick och av fri vilja, men det dementeras både av turkiska myndigheter och av Khashoggis turkiska fästmö som väntade på honom utanför konsulatet.

Bland andra Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt sade att han hade träffat den saudiska ambassadören i London och krävt en förklaring.

- Våld mot journalister ökar och det är ett allvarligt hot mot yttrandefriheten. Om medierapporterna stämmer kommer vi att behandla det här som ytterst allvarligt. Vänskap bygger på delade värderingar, skrev Hunt på Twitter.

Också i USA höjs röster för Khashoggi på hög ort.

Bob Corker, som leder senatens utrikesutskott, krävde också insyn i händelserna av Saudiarabien.

- Obeorende av vad som nu har hänt honom (Khashoggi) har saudierna en hel del att förklara, sade Corker.

Också vice president Mike Pence uttryckte oro över Khashoggis öde.

- Djupt bekymrad över rapporterna om den saudiarabiska journalisten Jamal Khashoggi. Om de stämmer är det en tragisk dag. Våld mot journalister världen över är ett hot mot pressfriheten och mänskliga rättigheterna. Den fria världen kräver svar, skrev Pence på Twitter.