Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polischeferna vill att rättegången avbryts: Åtalen förfaller eftersom direktiven för informatörsregister var alltför oklara

Från 2018
Uppdaterad 10.10.2018 15:26.
Mikko Paatero med sin advokat i Helsingfors tingsrätt
Bildtext Mikko Paatero (t.h) med sin advokat i tingsrätten 2 okbober.
Bild: Lehtikuva

Polischeferna som åtalas för brott mot tjänsteplikt vid Helsinfors tingsrätt kräver att rättegången avbryts. De anklagas för att ha försummat att upprätthålla ett register över polisens informatörer.

Den tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors, Jari Aarnios advokat anser att rättegången bör avbrytas eftersom direktiven för registret har varit så oklara.

Aarnio och flera andra åtalade polischefer anser att bestämmelserna om hur informatörer ska registreras har varit oklara och motstridiga.

Aarnios advokat anser att rätten borde behandla ärendet om hur informatörer ska hanteras som ett separat ärende och att den nu pågående rättegången kunde avbrytas.

Narkotikapolisen som leddes av Jari Aarnio strök alla informationskällor från polisens register i slutet av senaste årtionde och inga nya informatörer har på flera år skrivits in i registret.

Aarnio har tidigare sagt att det var allmänt känt inom polisledningen.

Den tidigare polisöverdirektören Mikko Paatero har för sin del sagt att han inte visste tillräckligt mycket om saken och att det inte har hört till hans uppgifter att övervaka den delen av verksamheten.

Vid rättegången på onsdagen sade Paateros advokat att Paatero inte kan anses ansvarig för ärenden som han inte vet om.

Rätten kommer att ta ställning till om rättegången ska avbrytas efterhand då det lämnas in skriftliga krav på det. Den avstängda chefen för Centralkriminalpolisen Robin Lardot har redan för egen del lämnat in ett skriftligt krav.

Diskussion om artikeln